neljapäev, 11. detsember 2014

Piparkoogid

Tulgu jõulud lõbusad, piparkoogid magusad






Piparkoogi valmistamine on üks mõnus tegevus ja kõige põnevam osa valmistamise juures on piparkookide kaunistamine. Piparkookidele võib teha mõnusa kuue munavalgest, tuhksuhkrust ja erinevatest värvainetest, poes on olemas ka valmiskujul glasuurid kellel pole aega ja viitsimist ise värve kokku segada.  Kes aga tahab saada paremat tulemust võib värvid kokku segada erinevatest toiduainetest. Selle kohta leiab rohkem informatsiooni internetist.

Mina valmistasin piparkoogid šokolaadi, pähklipuru ja jõhvikatega. Tulemuseks jäid mõnusalt jõulused piparkoogid.

Taigna sain enda healt sõbralt Katrelt, kes müüb seda tõeliselt eheda maitsega tainast Lõunakeskuse Taluturus, kindlasti soovitan seda ka teistelegi, kellel piparkoogitegu on käsil.

Kuna tainas oli valmiskujul olemas, sai kohe pihta hakata piparkookide valmistamisega. Otsisin välja piparkoogivormid, rullisin taigna, vajutasin piparkoogid vormidest välja ja pistsin koogikesed ahju 200 kraadiga küpsema umb 15-20min. Kuna ma ei teadnud päris täpselt, mis see tainas endast kujutab siis katsetasin mitut moodi, ühed piparkoogid tegin täitsa õhukesed ja teised tegin veidike paksemast taignast ja avastasin, et mulle endale meeldivad rohkem õhulisemad piparkoogid, neid saab küll vähem, kuid tulemus jääb mõnusam ja pehmem.

Taigna koostis:
rukkijahu
rukkipüül
apelsini koor
küpsetuspulber
piparkoogi maitseaine
suhkur
vesi
või

Kaunistus:
Sulatatud šokolaad
pähklipuru
jõhvikad












neljapäev, 4. detsember 2014

Jõuluhõngulised trühvlid

Käes on detsember ja jõulukuu. Sibinat, sabinat on tunda igal sammul. Kodudes valmistutakse hoogsalt jõuludeks. Paljud inimeste meistervad igasugu põnevaid jõulumaiusi mida jõulukoti sisse pista, see on niivõrd lahe tegevus, et minagi olen selle pisikuga nakatunud ja olen hakanud valmistama trühvlikomme ja teisi maiuseid. Minuarust on ülimalt tore, kui saad paki mis on valmis tehtud enda pisikeste kätega ja veel suurem rõõm on seda kõike teistega jagada.

Taldrikutäis headust






Taldrikul on valgest ja tumedast šokolaadist valmistatud trühvlid

Valge šokolaadi ingveri ja jõhvika maitselised
Valge šokolaadi tšilli trühvlid
Tumedast šokolaadist riiapalsami ja kakao trühvlid pähklitega
Piparkoogi maitselised trühvlid jõhvikatega








esmaspäev, 1. detsember 2014

Puuvilja puu

Puuviljad on minu suured sõbrad, võiks öelda, et ühed lemmikumad ja neist annab valmistada igasugu põnevaid asju, lisaks on nad suurepärased isutekitajad ja maguseasendajad.
Selline puuviljapuu sobib kaunistuseks puuviljavaagnale, tiku otsast on puuvilju lihtne ja käepärane süüa.

Puu jaoks läheb vaja 1-te suurt ananassi, tükeldatud puuvilju ja marju.




Valmistamine:

Pesin ja tükeldasin puuviljad, lükkasin puuviljad tiku otsa ja seejärel torkasin tikud ananassi sisse.
Kasutasin meonit, hurmaad, ploomi, mandariini ja tumedaid viinamarju ja ülejäänud kandiku täitsin ärele jäänud puuviljadega.
Puuviljad on kasulik enne sidruni vee seest läbi kastada, et nad kauem säiliks ja ei parkuks.














neljapäev, 27. november 2014

Trühvlikommid

Mõnusad, suussulavad trühvlikommid šokolaadist

Neid väikesi maiustusi on tore meisterdada, sest variante kuidas neid teha on tõeliselt palju.
Olen endalegi üllatuseks hakanud meisterdama trühvlikomme.
Lemmikud on kakao-šokolaadi trühvlikommid ja valgest šokolaadist kommid jõhvikatega ja veidike teravamaid elamusi saab tšilli trühvlite näol. 
Mul oli olemas mingisugune õhk õrn meenutus kooliajast, kui neid valmistasin, niisiis pidin turgutama enda mälu ja leidsin internetist valgete trühvlite retsepti. Esimest korda kui neid valmistasin jäid kommid liiga vedelad, teisel korral juba teadsin, mida muuta, et nendest saaksid tõeliselt isuäratavad maiustused.
Jõulud on kohe-kohe ukse ees ja türhvlikommid on suurepärane kingitus sünnipäevaks või jõuludeks sõbra kingikotti.




Valmistamine:

Lasin vahukoore kergelt kuumaks, võtsin poti tulelt, lisasin potti šokolaadi ja segasin niikaua kuni šokolaad on muutus parajalt vedelaks ja ühtegi tükki enam näha ei olnud. Jahutasin šokolaadi toatemperatuuril ja panin külmkappi hanguma 1.5-2tunniks. Seejärel võtsin šokolaadimassi, kuhu segasin kokku purustatud jõhvikad ja toorjuustu.
Valmistasin trühvlipallid ja veeratasin pallikesi kookoshelveste sees. Maitseks olen kasutanud, värsket ingverit, kuivatatud tšillit, astelpaju jahu, sidrunit või apelsini koort.
Šokolaadi temp peab olema 40 kraadi või vähem, kui šokolaadi kõrgema temperatuuri juures sulatada või kindel olla, et šokolaad läheb tükki.

17tk trühvlit
Koostis:
1dl vahukoort
240g valget küpsetusšokolaadi
peotäis jõhvikaid
75g toorjuutu
kookoshelbed


Kasutatud allikas:
http://toiduteemal.blogspot.com/2012/12/valge-sokolaadi-truhvlid-kookosega.html

















kolmapäev, 26. november 2014

Šokolaadi kook mustikate ja punasesõstraga

Koogimaailm on tohutu suur ja maitseid jagub igale ühele, kuid šokolaad on peaaegu alati kindlapeale minek.




Sirvides koogiraamatuid leidsin lõpuks selle mida otsisin. Lihtne ja originaale šokolaadikoogi retsept, mis töötab alati. Vahepeal tekkis mõte teha toorkooki, kuid lõpuks langes kaalukauss ikkagi küpsetatud šokolaadikoogile. Esialgu võib tunduda kook liiga magus, kuid kui kaunistada kook natukene hapumate marjadega. Punanesõstar, pohl või astelpaju marjad neutraliseerivad selle magususe ja kook lausa sulab suus.


Vaja läheb:
* 200 g võid
* 2,5 dl suhkrut (see on ~25 kuhjaga teelusikatäit)
* 2 tl vanillisuhkrut
* 4 muna
* 250 g tumedat šokolaadi
* 2 tl küpsetuspulbrit
* 3 dl jahu (see on ~9 kuhjaga supilusikatäit)
* 0,5 tl soola
* 2 dl kohvikoort (ehk 200 ml pakk)

Koogi valmistamine ja retsept 

Kasutatud allikas:
http://meieeluilu.blogspot.com/2014/01/retsept-parim-sokolaadikook.html























esmaspäev, 17. november 2014

Šokolaadi trühvlid

Magusmõrudad maitsed




Idee trühvleid teha toodi mulle kandikul kätte kui käisin raamatukogus otsimas raamatut China Study( Hiina Uurimus), aga pika otsimise peale selgus, et raamatukogus ei olegi eesti keelde trükitud seda raamatut ja minu küsimuse peale, et kust ma leian taimetoidu raamatuid toodi mulle ühe Eesti vegantoidu kokaraamat, mida põgusalt sirvisin ja sealt jäi silma trühvlite retsept.
Nüüd aga tagasi China study juurde. Raamat põhineb ühel senini kõige laiaulatuslikumal toitumisuuringul, mille viis läbi Cornelli Ülikooli professor dr T. Colin Campbell 1970-1980ndatel aastatel. Raamatus räägitakse loomsete toiduainete tarbimise ja krooniliste haiguste seostest. sh diabeet, südamehaigused ning vähk. Uuringu kokkuvõttena selgus, et inimestel, kes toituvad peamiselt taimedest, on väiksem võimalus jääda nimetatud haigustesse, samuti on taimetoidul olles nende haiguste kulgu võimalik peatada ning tagasi pöörata. Kuulsin sellest raamatust esmakordselt lugedes Dr Douglas Graham 80/10/10 elustiilist ja kohe siis tekkis huvi, see raamat endale hankida. Kui kellegil on see raamat olemas, siis laenaksin seda hea meelega.

Retsept mille leidsin raamatust "Tähtpäevad Taimetoiduga"





Trühvlite valmistamine

Kuna see retsept tundus minujaoks liiga magus täiendasin seda retsepti endale sobivate koostisainetega.
Kasutasin trühvilte valmistamisel kookospiima, mille ajasin keema, tõstsin poti tulelt ja lisasin 70%  šokolaadi ja apelsini koore. Seejärel panin šokolaadi massi külmikusse tunniks, pooleteiseks tahkuma.

Järgmisena võtsin kausi kuhu segasin kokku omavahel purustatud vanatallinna kommid koos apelsinimahlaga, soojendasin õrnal kuumusel ja lisasin vähe haaval kakaod, see järeli lisasin pähklipuru, purustatud digestive küpsised, riia palsami., mille segasin ühtlaseks massiks ja jätsin toatemperatuuril seisma, seniks kuni šokolaad tahkus.

Pärast tundi aega šokolaadi tahkumist, võtsin külmkapist šokolaadi ja segasin kokku kakao massiga, millest vormisin pöidlasuurused trühvli kommid. Viimaseks veeretasin trühvlid kakao sees ristipõiki läbi ja panin külmkappi tahkuma. Kuna kakaod võib saada liigapalju siis on mõistlik türhvlid sõela peal läbi sõeluda, muidu võivad trühvlid jääda liiga kakaoseks.

Retsepti Koostis:

14tk 

100g šokolaadi(70% kakao sisaldusega)
70g kookospiima
apelsini koor(fileerisin veerand apelsini koort ja tükeldasin väikesteks tükkideks)
kakao 4-5spl
pähkleid tunde järgi
3 digestive küpsist
värskelt pressitud apelsiini mahl
riia palsamit 1spl
vanatallinna komme 8 tk













neljapäev, 13. november 2014

Banaani ampsud kreemja astelpaju mütsiga

Banaani ampsud




Valmistamine:

Koorisin ja tükeldasin banaanid, kuna banaan tõmbub väga kiirelt mustaks, siis on soovitatav banaane leotada sidrunivee sees ja hiljem köögipaberiga banaanid kergelt üle kuivatada. Järgmisena
sulatasin madalal kuumusel vesivannil 70% šokolaadi ja samal ajal kui šokolaad sulas valmistasin ette pähklisegu(pähklipuru, kaneel, kakao, palmisuhkur). Võtsin banaanid vee seest, kuivatasin ja paneerierisin pähklisegu sees nii, et banaanid oleksid ilusti kaetud pähklipuruga. Seejärel kaunistasin banaani ampsud šokolaadiga ja viimaseks mikserdasin vahukoore, kuhu panin tee lusika täis mett ja astelpaju jooki.

Koostis:
banaan
pähkel
kakao
tume šokolaad
kaneel
palmisuhkur
vahukoor
astelpaju mahl
jõhvikad













kolmapäev, 12. november 2014

Tervislik snäkk

Praegu on väljas külm ja pime aeg, organism vajab rohkem kütust kui varem ja sellest inspireerituna tekkis idee teha tervislikke snäkke, mis sobivad nii kingituseks kui ka niisama söömiseks.







Vaja läheb:

Kaerahelbeid
jõhvikaid
rosinaid
pähkleid
ingverit
seesamiseemneid
kõrvitsaseemneid
piparmündi teed
datleid
mett

Valmistamine: 

Tee valmis tee, lisa blendrisse datlid ja purusta datlid tee sees. Tulemuseks jääb datlimoos. Järgmisena sega omavahel kuivained, seemned, pähklid, rosinad ja jõhvikad ja vala nende peale datlimoos ja valmis segu vala ahjuplaadile ja vormi endale sobivas mõõtmes snäkid.
Küpseta ahjus 175kraadi juures 15-20min.





















Toortatra küpsised

Tervisest pakatavad toortatra pallid





Üks pereisa pöördus minu poole palvega, et teeksin midagi sellist, mida on lastele hea kätte anda, kerge süüa ja mis oleks suhkruvaba. Mõtlesingi siis, et mis see olla võiks, olen siin katsetanud nii kaerahelvestest, seemnetest ja ka toortatrast magusaid komme, küpsiseid ja suupisteid. 

Toortatar on kasulik toiduaine. Temast valmistatud road on organisimis hästi omastatavad ning annavad pikaaegse täiskõhutunde. Kellel huvi see saab lugeda siit: MIKS JUST TOORTATAR?
Toortoidu ringkondades on toortatar väga populaarne toiduaine ja olen minagi enda jaoks avastanud toortatra võlu. Esialgu võib see teraline põllusaadus olla pisut harjumatu maitsega.
Tatart tuleb eelnevalt 10-12 tundi leotada ja siis pesta korralikult läbi külma vee all mitmeid kordi.

Kui tatar on üleöö seisnud ja pestud siis võib hakata valmistama sellest toitu, olen teinud erinevaid salateid, smuutisid, küpsetisi, küpsiseid ja ka magustoite. 

Toortatra küpsised

Koostis:
400g toortatart
200g kaerahelbeid
peo täis jõhvikaid
peo täis rosinaid
10-12 datleid
astelpajujahu
mesi

Valmistamine:

Sega omavahel koostisained ja valmista taignast pallid. Küpseta 175-200kraadi juures 20-25min

Kasutatud allikas:













reede, 7. november 2014

Naturaalsed kommid datlitest

Magusad kommid datlitest, kaerahelvestest, jõhvikatest, spinatist ja kakaost.




Mõnus snäkk nii suurtele kui väikestele magusasõpradele.

Valmistasin massi, datlitest, kaerahelbest ja kuivatatud puuviljadest. Köögikombainiga purustasin  komponendeid segamini ja seejärel veeretasin väikesed pallid. Maiustesse võib lisada enda nägemise järgi ükskõik millist kuivatatud puuvilja või marja.


Koostis:
kaerahelbeid
datlid
jõvikad
kakao
vesi
spinat
seesamiseemned
pähklid
päevalilleseemned






teisipäev, 4. november 2014

Omlett spinati ja paprikaga

Lihtne ja kiire hommikusöök 2-le





Vaja läheb:

4-5muna
peotäis spinatit
1tk sibul
1tk paprika
50g pärlsibulaid
päikesekuivatatud tomateid
vesi

Valmistamine: klopi lahti munad, maitsesta soola ja pipraga, lisa vesi.
Panni peal kuumuta õrnalt sibul ja paprika, lisa juurde päikesekuivatatud tomat, paprika ja viimasena vala pannipeale munasegu.
Küpseta madalal kuumusel 20-25min

Serveeri värske salatiga





 

Greibi apelsini mahl

Mõnus hommikune vitmiinipomm värskelt pressitud apelsinist ja greibist





Valmistmine:
Lõikasin greibi ülemise otsa pealt maha ja uuristasin greibi seest tühjaks. Pressisin apelsini, greibi sisu purustasin saumikseriga ja et maitse magusam oleks lisasin pool kiivit mille samuti purustasin. Serveerisin sidruni viilude ja kiiviga.

Koostis:
1 greip
1 apelsin
0,5 tk kiivi
sidrun











esmaspäev, 27. oktoober 2014

Värviline munapätsike

Lihtne toit mis valmib kiirelt ja sobib nii suurtele kui väikestele.

Valmistamine:
Tükeldasin paprika, brokkoli, tomati väikesteks tükkideks ja panin muffinivormi kihiti üksteise peale. Kloppisin vispliga munad ja lisasin kodujuustu. Maitsestasin munasegu roosa soola ja pipraga. Valasin vormidesse munasegu ja panin ahju küpsema. 175-200kraadi juures umb 25-30minutit.





Koostis:
5-8 muna (oleneb sööjate arvust)
1 suur paprika
2tk väikesemat punapeeti
1/3tk brokkoli pead
sool
pipar

Serveerisin kurgi, tomati, avokaado ja greipiga.








neljapäev, 23. oktoober 2014

Sidruni ingveri küpsised

Naturaalsed küpsised ingverist ja sidrunist, ilma suhkru ja jahuta on saanud minu uueks lemmikuks.
Neid on hea süüa tee või kohvi kohvi kõrvale või näksida enne trenni minekut ja pealegi on neid lihtne valmistada ja küpsised annavad energiat kogu päevaks.



Sidruni-ingveri küpsised


Koostis:
3dl kaerahelbeid
3banaani
50g mandleid
sindrunit
laimi
ingverit

Kakukesed lõhega

Eestlaste üks suuri lemmikuid on võileib






Leiva kakukesed on valmistatud juuretise baasil, täistera rukkijahust.  Leivateost saate lugeda, kui otsite ülesse alapealkirja leiva valmistamine.

Tõeliselt hea ja mugav on süüa pätsikesi käest või siis lõigata pätsike pooleks ja panna sinna vahele midagi meelepärast, tomatit, kurki, avokaadot, lõhe, paprikat, basiilikut.
Kasutan toidude valmistamisel enamjaolt taimseid juur ja köögivilju ja vahest ka kala, tegelikult oleneb see täiesti tujust, aga enamasti meeldib mulle kaustada toitudes värve, eriti veel külmal sügiskuul.

 










teisipäev, 21. oktoober 2014

Porgandi kõrvitsapirukas

Porgandi ja kõrvitsa maitsekooslus




Valmistamine:
Esialgne mõte oli teha porgandi kõrvitsarull.
Leidsin ühe huvitava retsepti ja tegin taignapõhja täpselt samamoodi nagu retseptis kirjeldatud, kuid muutsin seda endajaoks meelepärasemaks. 
Nisujahu asendasin kaerajahuga, suhkrut ei lisanud üldse, kuna porgand on oma olemuselt juba magus ja suurendasin pisut või kogust. Valmistasin taigna: segasin jahu, küpsetus pulbri, toasooja või muna ja lisasin vähe haaval vett, sain aru, et midagi on puudu, seda tainast ei olnud võimalik rulli keerata, tainas oli selle jaoks liiga mure ja esialgne mõte kõrvitsarull teha võttis teise suuna. Ma pole kindel, kas asi oli retseptis või hoopiski tegijas.
Kuna seekord ei olnud kõrvitsarullii päev, võtsin koogivormi, mille põhja panin küpsetuspaberi, määrisin vormi kergelt võiga ja tegin taignast koogipõhja 1,0-1,5cm paksune kiht.
Eelnevalt olin valmis riivinud porgandi ja puhastanud kõrvitsa, millest valmistasin püree. Osa kõrvitsapüreest läks koogi põhja katteks ja teine osa jäi pealmise kihi jaoks. Purustasin veel peo täis mandeleid ja sama palju datleid mille segasin kokku riivitud porgandiga ja panin järgmise kihina porgandimassi, seejärel võitsin järele jäänud kõrvitsa püree, millele lisasin muna ja toorjuustu. Segasin koostisained omavahel ühtlaseks massiks ja valasin viimase kihina koogipeale.
Küpsetasin 200kraadi juures 25-30minutit. 

NB; kuna esialgselt pidi tulema sellest valmistisest rull siis oli ka jahu kogus suurem, aga julgelt võib jahu kogust poole võrra vähendada, kui teha kooki minu retsepti järgi. Kuna porgand on magus, siis datel teeb koogi veel magusamaks, niiet võib ka datlid ära jätta ja asendada näiteks pähklilistega.


Koostis

Tainas:
450g kaerajahu
1tl küpsetuspulbrit
100g võid
1 muna
1 dl vett

Täidis:
300g porgandit
peo täis mandleid
peo täis datleid

Pealmine kate:
kõrvitsa püree 100g
90g toorjuustu
1 muna

Allikas: http://toidutegu.wordpress.com/2010/09/26/korvitsarull/












pühapäev, 19. oktoober 2014

Banaani kaerahelbe küpsised šokolaadiga






Valmistamine: 
Naturaalsed küpsised kaerahelveste, banaani ja šokolaadiga. Banaan on tõeliselt hea puuvili mida saab kasutada väga paljudes toitudes. Seekord siis tekkis mõte, teha küpsiseid. Purustasin köögikombainiga kaerahelbed, mandlid ja rosinad, segasin toiduained omavahel ja teisse kaussi tükeldasin banaani, kus purustasin banaani kreemjaks massiks. Segasin omavahel banaani ja kaerahelbed, vormisin pätsikesed ja panin ahjuplaadile, soojendasin ahju ja panin pätsikesed küpsema 200kraadi juures 20-25min
Sulatasin vesivannil šokolaadi ja kaunistasin pätsikesed šokolaadiga.  
Super magustoit, mis valmib kiiresti ja kergema vaevata. 

Koostis:
6dl kaerahelbeid
50g mandleid
40g rosinaid
60g tume šokolaadi
5 banaani

Täidetud paprika munaga

Värviline hommikusöök




Valmistamine:
Lõikasin paprika pooleks, puhastasin sisu ja valmistasin muna segu. Kloppisin munad ja tükeldasin spinati ja fetajuustu. Maitsetasin valge pipra ja kurkumiga ja valasin munasegu paprika sisse ja panin ahju küpsema 175-185 kraadiga 15-20minutiks küpsema.

Serveerisin: punase kapsa ja hiina salatiga7
Koostis:
1tk paprika
2 muna
10g spinatit
30g fetajuustu
40g lillat kapsast
20g hiina salatit
20g suitsusinki

esmaspäev, 13. oktoober 2014

Punapeet vutimuna ja mozarellaga

Kui omavahel kohtuvad punapeet, vutimuna ja mozarella.



Kiiresti valmiv, lihtne ja toitev roog.

Valmistamine:
Pošeerisin(uputasin) vutimunad äädikavee sees 2-3minutit. Viilutasin punapeedi ja mozarella.
Lõikasin hiinakapsa ja segasin kokku spinatiga ja pigistasin salati peale sidrunimahla ja maitseks lisasin valget pipart.
Punapeedi viilupeale panin pošeeritud vutimuna ja seejärel lisasin mozarella juustu ja panin ahju küpsema 200kraadiga 5-7 minutiks, valmistasin ette salatipõhja millele serveerisin punapeedilõigud.

Koostis
Punapeet
vutimuna
mozarella juust
Salat:
Hiinakapsas
spinat
roheline paprika
sidrunimahl






reede, 10. oktoober 2014

Riisi brokkoli kotletid







Keetsin pruuni riisi 15-20minutit, loputasin riisi külma vee all ja jätsin nõrguma 10 minutiks. Samal ajal kui riis nõrgus valmistasin ette nii brokkoli ja kõrvitsa. Lõikasin veerand brokkolipead ja 200g kõrvitsat(eelnevalt puhastasin) väiksemaks, seejärel vuristasin läbi köögikombaini. Koorisin ja tükeldasin keskmist kasvu sibula ja lisasin maitseained (sool, pipar, koriander, kurkum vürtsköömen) ja lisasin brokkoli-kõrvitsa massihulka. Vuristasin köögikombainiga juurviljad.
Võtsin nõrutatud riisi ja panin riisi anumasse kuhu segasin valmis kotleti taigna, sinna hulka lõin 1-2tk muna, sideainena lisasin jahu 2-3spl, kasutasin neljavilja jahusegu. Kotleti massi segasin veel leotatud saiaga 1-2viilu. Eelsoojendasin panni, tegin väikesed pätsikesed ja panin pätsikesed madala kuumusega küpsema. Mõlemat poolt praadisin pätsikesi umbes 3-4minutit.väheses õlis(kookosrasv) ja lasin neil peale valmimist jahtuda 10-15minutit.  
Minule endale meeldivad mahedama poolsed kotletid, tegin neid esimest korda ja jäin tulemusega väga rahule. Kindlasti tuleb nende kotletide puhul olla ettevaatlik kuumusega, kotletid küpsevad kenasti läbi madalal kuumusel ja oma olemuselt on nad väga õrnad ja tuleb olla ettevaatlik nende ringi pööramisel. 

Koostis:

Riis 300g
brokkoli 100g
kõrvits 100g
muna 1-2tk
jahu 2-3spl
sai 2 viilu
sool 
pipar
kurkum

esmaspäev, 6. oktoober 2014

Smuutid ja mahlad

Tervislik smuuti toortatra ja spinatiga




Smuuti on parim toit millega oma päeva alustada. Kuna toortatraga mul kogemused puudusid, ei teadnud mis sellest välja tuleb, kuid see smuuti ületas mu ootused. Tatar smuuti sees võib tunduda esialgu kahtlase väärtusega, kuid tegelikult on see suurepärane koostisaine ja vaheldus kõikidele teistele maitsetele.

Valmistamine:
Pesin spinati, tükeldasin banaani, lisasin 2spl toortatart ja segu hulka lisasin veel toor maasikamoosi, pool klaasi vett ja blenderdasin puuviljad koos tatra ja spiantiga kreemaks massiks.

Serveeri kohe.

Koostis:
1 peotäis spinatit
2 spl toortatart
1 tk banaan
klaas vett
1dl maasikamoosi või purustatud maasikaid




Roheline smuuti





Rohelised smuutid pakatavad energiast kui ka värvi poolest ja on ühed parimad väejoogid hommikuseks äratuseks.
Smuutisid saab teha mitut moodi, võib kasutada ainult rohelist värvi juurvilju(jääsalat, tomat, kurk, seller, porgand, suvikõrvits, spinat, brokkoli, basiilik või teha smuuti puuviljadest kus on lisatud rohelisi spinati lehtesid. Smuutide puhul on meeldiv see, et siin ei olegi mingit kindlat retsepti vaid teed nendest puu, juur ja köögiviljadest mis parasjagu käepärast on. Algajale smuutisõbrale soovitaks kindlasti magusamapoolseid smuutisid, kindlasti üks meeldivamaid puuvilju smuuti sees on banaan mis annab joogile mõnusa kreemja konsistentsi. Puuviljad mida smuuti sees kasutada: Õun, pirn, ploom, viinamari, melon, arbuus, pirn, avokaado, kiivi, greip, apelsin, ananass, maasikad, vaarikad. Lisan siia enda lemmik smuuti retsepti mida ise kasutan.
Miks juua rohelisi smuutisid leiad siit: Rohelise smuuti kasulikkus

Lihtne, hea ja  toitev banaani spinati mahedik

Koostis:
Spinat 1 peotäis
vesi 3dl
banaan 2tk
pirn 1tk
sidrun 0,5tk

Valmistamine:
Pesin puuviljad ja spinati lehed, panin spinat koos veega anumasse kus valmistasin smuuti, purustasin saumikseriga spinati ja lisasin hulka banaani, tükeldatud pirni ja pool sidrunist. Püreestasin saumikseriga kreemja massi. Kõige mõnusam on juua smuutit  kohe peale valmistamitamist kuna siis säilib nii smuuti värv kui ka maitseomadused.

Kasutatud allikas
http://eevarelli.com/rohkem-rohelisi-smuutisid-uueks-aastaks/



pühapäev, 5. oktoober 2014

Küpsetised

Tervislikud muffinid kodujuustu, päikesekuivatatud tomatite ja spinatiga




Koostis:

Kodujuust 400g
riivjuust 2,5dl
päikesekuivatatud tomat 40g
spinat 20g
muna 2tk
või 125g
kookospiim/vesi 0,5klaasi
jahu, kaustasin (rukki, kõrvitsa ja tatra jahu) 5dl
küpsetuspulber 1-2tl
maitseained (sool, pipar)

Valmistamine:

Eelsoojendasin ahju 200 kraadini.
Segasin kokku muna, sulatatud või riivjuustu ja kodujuustu. Teises kausis segasin omavahel jahu (täistera rukki, kõrvitsa ja tatrajahu) küpsetuspulbri ja maitseained. Võtsin juustu, muna ja sulatatud või massi, mille hulka segasin jahusegu ja kõige lõpuks lisasin kookospiima. Määrin muffinipanni võiga, asetan taigna pesadesse ja küpsetan 20-25 minutit 175-200kraadi juures. Antud kogustest saab 12 muffinit. Taigna juures on oluline segada seda nii vähe kui võimalik.

Leidsin retsepti siit kodujuustu muffinid minujaoks oli oluline selle retsepti juures saada teada kuivainete kogus, kõik muu tegin enda väljanägemise järgi. Nisujahu asendasin rukkijahu,kõrvitsaseemnejahu ja tatrajahuga. Maitse jäi muffinitel puhas ja mõnusalt oli tunda nii rukki kui ka tatra maitset.

Sobib nii sünnipäeva lauale, piknikule kui ka niisama söömiseks.

Kasutatud allikas:
http://toidutare.ee/k%C3%BCpsetised/muffinid/FA88/
 

neljapäev, 25. september 2014

Pasta ja pitsa

Pasta tomatite ja värskete ürtidega






Valmistamine:
Keedan pasta(Fusilli) poolpehmeks.
Kuumutan kergelt tomati, küüsalugu ja lisasin pastale.
Pasta kokkukeetmisel kasutan kookospiima ja maitsestan soola, valge pipra ja kurkumiga.
Lihtne ja kiirelt valmiv roog. Kelle jaoks jääb see pasta liiga lahjaks võib pasta peale puistada kitsejuustu või siis tavalist parmesani juustu.

Koostis:
Pasta fusilli 400g pakk
tomat 5tk
küüslauk 2-3küünt
sool
valgepipar
kurkum
kookospiim
riivjuust
basiilik


Serveerin soojalt röstsaia ja rukkolaga


Lillkapsa ja avokaado põhjal valmistatud pitsa

Kuna seda pitsat sai tehtud suve algul on tänaseks kogu see valmistamise protesess meelest läinud. Õnneks on interneti avarustes nii eesti kui ka inglise keelseid retsepte mille ma siia juurde lisan. Kindlasti tasub proovida ja eriti hästi sobib neile inimestele kes ei söö või otsivad alternatiivi valgele jahule.

Pitsa põhi eesti keelne retsept
Pitsa põhi inglise keelne retsept


Pitsa põhi:
1 keskmise suurusega lillkapsapea
1dl riivitud parmesani
2 muna
sool
pipar
Pitsa kate:
tomat
sibul
spargel
porru
päikesekuivatatud tomat
sool
pipar

Kasutatud allikas:
http://aniitram.blogspot.com/2013/03/lillkapsast-pitsapohi.html
http://foodloveswriting.com/2012/04/26/cauliflower-pizza-crust/















kolmapäev, 24. september 2014

Suu magusaks

Naturaalsed küpsised ingverist ja sidrunist, ilma suhkru ja jahuta on saanud minu uueks lemmikuks.
Neid on hea süüa tee või kohvi kohvi kõrvale või näksida enne trenni minekut ja pealegi on neid lihtne valmistada ja küpsised annavad energiat kogu päevaks.



Sidruni-ingveri küpsised


Koostis:
3dl kaerahelbeid
3banaani
50g mandleid
sindrunit
laimi
ingverit




Porgandi kõrvitsapirukas




Valmistamine:
Esialgne mõte oli teha porgandi kõrvitsarull.
Leidsin ühe huvitava retsepti ja tegin taignapõhja täpselt samamoodi nagu retseptis kirjeldatud, kuid muutsin seda endajaoks meelepärasemaks. 
Nisujahu asendasin kaerajahuga, suhkrut ei lisanud üldse, kuna porgand on oma olemuselt juba magus ja suurendasin pisut või kogust. Valmistasin taigna: segasin jahu, küpsetus pulbri, toasooja või muna ja lisasin vähe haaval vett, sain aru, et midagi on puudu, seda tainast ei olnud võimalik rulli keerata, tainas oli selle jaoks liiga mure ja esialgne mõte kõrvitsarull teha võttis teise suuna. Ma pole kindel, kas asi oli retseptis või hoopiski tegijas.
Kuna seekord ei olnud kõrvitsarullii päev, võtsin koogivormi, mille põhja panin küpsetuspaberi, määrisin vormi kergelt võiga ja tegin taignast koogipõhja 1,0-1,5cm paksune kiht.
Eelnevalt olin valmis riivinud porgandi ja puhastanud kõrvitsa, millest valmistasin püree. Osa kõrvitsapüreest läks koogi põhja katteks ja teine osa jäi pealmise kihi jaoks. Purustasin veel peo täis mandeleid ja sama palju datleid mille segasin kokku riivitud porgandiga ja panin järgmise kihina porgandimassi, seejärel võitsin järele jäänud kõrvitsa püree, millele lisasin muna ja toorjuustu. Segasin koostisained omavahel ühtlaseks massiks ja valasin viimase kihina koogipeale.
Küpsetasin 200kraadi juures 25-30minutit. 

NB; kuna esialgselt pidi tulema sellest valmistisest rull siis oli ka jahu kogus suurem, aga julgelt võib jahu kogust poole võrra vähendada, kui teha kooki minu retsepti järgi. Kuna porgand on magus, siis datel teeb koogi veel magusamaks, niiet võib ka datlid ära jätta ja asendada näiteks pähklilistega.


Koostis

Tainas:
450g kaerajahu
1tl küpsetuspulbrit
100g võid
1 muna
1 dl vett

Täidis:
300g porgandit
peo täis mandleid
peo täis datleid

Pealmine kate:
kõrvitsa püree 100g
90g toorjuustu
1 muna

Allikas: http://toidutegu.wordpress.com/2010/09/26/korvitsarull/


Banaani kaerahelbe küpsised šokolaadiga




Valmistamine: 
Naturaalsed küpsised kaerahelveste, banaani ja šokolaadiga. Banaan on tõeliselt hea puuvili mida saab kasutada väga paljudes toitudes. Seekord siis tekkis mõte, teha küpsiseid. Purustasin köögikombainiga kaerahelbed, mandlid ja rosinad, segasin toiduained omavahel ja teisse kaussi tükeldasin banaani, kus purustasin banaani kreemjaks massiks. Segasin omavahel banaani ja kaerahelbed, vormisin pätsikesed ja panin ahjuplaadile, soojendasin ahju ja panin pätsikesed küpsema 200kraadi juures 20-25min
Sulatasin vesivannil šokolaadi ja kaunistasin pätsikesed šokolaadiga.  
Super magustoit, mis valmib kiiresti ja kergema vaevata. 

Koostis:
6dl kaerahelbeid
50g mandleid
40g rosinaid
60g tume šokolaadi
5 banaani

 

Õuna lehttaigna roosisaiakesed
  

Enne ahju panemist

Valmistamine: 
Ostsin poest lehttaigna ja valmistasin õunaroosid. Sulatasin taigna 1.5-2 tundi toa temperatuuril. Tublimad võivad teha ise taigna. Järgmiseks pesin ja viilutasin õhukesed õunaviilud. Panin potti kuuma vee, lisasin õunad ja lasin kuuma vee sees seista 2-3minutit, õunad muutusid väga kiiresti pehmeks. Järgmiseks kurnasin õuntelt liigse vedeliku ja jätsin mõneks minutiks pliidi kõrvale jahtuma. Seejärel segasin kokku pruuni suhkur ja kaneeli.Lõikasin taiganast 2-3cm ribad, raputasin taigna peale suhkru ja kaneeli. Võtsin jahtunud õunaviilud ja katsin taigna õunaviiludega terve riba ulatuses ja seejärel keerasin taigna rulli.
Kasutasin muffini küpsetusvormi kuhu panin õunaroosid ja küpsetasin 200 kraadi juures 15-20 minutit. 

Koostis: 
400g lehttaigent
6-7 keskmist õuna
3-4 tl pruuni suhkurt 
1,5tl kaneeli
Valmis roosisaiakaesed



 










Banaani jäätis



 Ühest komponendist koosnev jäätis, ääretult hea ja maitsev magustoit.


Valmistamine:
Koorin ja tükeldan banaanid viiludeks, seejärel pane need külmikusse paariks tunniks seisma. Paar tunni möödudes võtan banaanid ja purustan köögikombainis, hea on kui lasete banaanil 1-2minti toatemperatuuril seista. Seejärel lähevad banaanid köögikombaini ja valmib mõnusalt smooth(kreemjas) jäätis, kellele meeldivad erinevad maitsed võib juurde lisada veel pirni, pähkleid, šokolaadi. Selle jäätisega on küll sedasi, et nii kui valmis saab tuleb see kiiresti ära süüa või vormi panna ja külmuta veel üks 30-45 minutit,  Jäätist võib serveerida toormoosi, šokolaadi, marjade või siis röstitud kaerahelbestega millele sai juurde lisatud mett.
Mõnus alternatiiv tavalisele koorejäätisele. 

Inglise keelne retsept: Banaani jäätis

Koostis: 
2 banaani
Serveerimiseks: 
küpsiseid 2tk
maasikamoosi 3spl
füüsaleid 2tk
kaerahelbeid meega 30g
mõned virsiku viilud 15g


Banaani pannkoogid




Lihtne ja kiiresti valmiv magustoit.
Olen ühe korra varem teinud neid koogikesi ja siis jäi tainas liiga vedel. Seekord olin targem ja lisasin veidike jahu juurde ja pannukad tulid väga mõnusa neutraalse maitsega. Kuna banaan annab mõnusa magusa maitse, ei ole vaja kasutada ühtegi teist magusainet. Pannukate valmistamiseks läks vaja 3 banaani, 3 talu kanamuna, kamajahu 2tl, rukkijahu(2-3spl) ja pool valminud pirnist(puuvili).

Valmistamine:

Tükeldan kahvliga banaanid, sega kõik ülejäänud komponendid omavahel ühtlaseks massiks ja alustan küpsetamisega. Mina eelistan väikeseid pannkooke.
Pannukaid on soovitatav küpsetada madalal kuumusel, siis nad küpsevad koogid korralikult läbi ja ei ole ohtu, et nad ära kõrbevad. Kasutasin praadimiseks kookosrasva.

Kooki võib serveerida, jäätise palli, toormoosi ja šokolaadiga.



Rullbiskviit metsmaasikate ja vahukoorega

See mõnus koogike on tehtud biskviittaigna põhjal kuldkollastest kodukana munadest. Üks parimaid magustoite mis tekitab sööjas täielikku nostalgiat ja tuletab paljudele lapsepõlve meelde.
Kes on proovinud teab millest räägin. Kahjuks pole mul retsepti selle koogikese kohta, sest see retsept pärineb minu ema retseptikogumikust, kui kellegil tekib ikkagi vajadus retsepti järgi siis küsige ja ma otsin selle välja.

Rullbiskviit on kaunistatud enda korjatud metsmaasikate ja mustikatega.



Vahvlid kookospiimast ja vahukoorest

Vahvlid, need vanad head krõbedikud.
Retsepti leidsin internetist:
Vahvli retsept 
Vähendasin retseptis olevat suhkru kogust umb poole võrra ja piima asemel kasutasin kookospiima ja vahukoort.

Valmistamine:
Vahustan munad suhkruga, lisan vaniljesuhkur. Sulatan või ja segan vahustatud munale. Segan hulka vaheldumisi piima ja jahu. Eelsoojendan vahvlimasina umbes 10 minutit ja alustan küpsetamist.

Head küpsetamist

Serveerin koos jäätisepalli, vahukoore, marjade või puuviljadega.


vahvli korvike
vahvel masina vahel
Koostis:
Nisujahu 250g
muna 2
suhkur 80-100g oleneb kui magusaid vahvleid soovid
tuhksuhkur 1tl
või 100g
kookospiim/vahukoor pool liitrit umb, kui tainas jääb liiga paks siis tuleb lisada rohkem kookospiima või vahukoort.

Kasutatud allikas:
http://avekook.blogspot.com/2010/03/magusad-vahvlid.html




Tervislikud ampsud

Eestlaste üks suuri lemmikuid on võileib






Kakukesed on valmistatud juuretise baasil, täistera rukkijahust.  Leivateost saate lugeda, kui otsite ülesse alapealkirja leiva valmistamine.

Tõeliselt hea ja mugav on süüa pätsikesi käest või siis lõigata pätsike pooleks ja panna sinna vahele midagi meelepärast, tomatit, kurki, avokaadot, lõhe, paprikat, basiilikut.
Kasutan enamjaolt taimseid juur ja köögivilju enda söökides ja vahest ka kala, tegelikult oleneb see täiesti tujust, aga enamajalt meeldib mulle kaustada toitudes värve, eriti veel külmadel sügis kuudel.
 








Täidetud paprikad munaga




Valmistamine:
Lõikasin paprika pooleks, puhastasin sisu ja valmistasin muna segu. Kloppisin munad ja tükeldasin spinati ja fetajuustu. Maitsetasin valge pipra ja kurkumiga ja valasin munasegu paprika sisse ja panin ahju küpsema 175-185 kraadiga 15-20minutiks küpsema.

Serveerisin: punase kapsa ja hiina salatiga7
Koostis:
1tk paprika
2 muna
10g spinatit
30g fetajuustu
40g lillat kapsast
20g hiina salatit
20g suitsusinki




Peipsi vetest püütud rääbis wrapi vahel


suitsutatud rääbis

Käisin mõniaeg tagasi Peipsi ääres.
Seal ringi käies tekkis huvi kohaliku kala järgi. Kala ja sibul on sealsete inimeste peamine elatusallikas. Võtsin minagi siis mõned suitsu rääbised ja valgekala, lihtsalt võrratu kui hästi kala tehtud oli.
Täna tuli peale wrapi isu ja vaatasin mida mul on ja kõik komponendid olid olemas, et keerata kokku üks mõnusalt mahe wrap.
Leidsin kapist mõned tortillad, kala, juustu, muna, tomatid, kurgi ja peedi toorjuustu kreemi. Asusingi toimetama, määrisin tortillad punapeedi kreemiga kokku, lisasin veidike juustu ja panin ahju küpsema, kuniks juust oli pealt sulanud umb 5-6min. Puhastasin kala. Võtsin tortilla ahjust välja, ja lisasin kalaliha, kurgist ja tomatist tehtud salati, mille maitsestasin oliiviõli, soola, pipra, laimimahla ja balsamico veiniäädikaga. Ja kõige lõpuks läks tortilla vahele keedu muna ja petersell. Kellele tundub, et tortilla on liiga kuiv siis võib teha juurde kastme maitsestamata jogurtist.
Mõnus kerge hommikueine või lõunaoode päeva algusesse. 








Porgandi läätse pätsikesed




Mõnusalt toitvad juurvilja pätsikesed. 
Kui külmkapis uputab porgandist ja seentest saab need toiduained väga mõnusasti ära kasutada pätsikeste valmistamisel. Põhikomponendid on porgand, kukeseened, punased läätsed, riivsai, muna ja maitseained. Vuristan porgandi, sibula ja kukeseene köögikombainist läbi, keedan läätsed pehmeks ja segan taigna hulka koos teiste eelpool nimetatud koostisosadega. Kui taigen jääb liiga vedel võib lisada 1-2spl jahu. 
Inspiratsiooni pätsikeste tegemistest sain taimetoit.ee kodulehelt. Seal olid pätsikesed tehtud ubades, kuna endal ube käepärast polnud asendasin oad läätsedega.
   

Koostis
porgand 6-7
peotäis kukeseeni
punased läätsed 200g
riivsai 30g
muna 1tk
jahu 1-2spl
maitseained

Serveerin soojalt külmakastme või salatiga



Falafeli wrap 


Falafeli pallid

See imepärane toit pärineb Lähis-Idast ja on sealsete inimeste rahvusroog. Purustatud kikerherne massi sisse on segatud kokku erinevad ürtidja vürtsid.Falafeli teeb huvitavaks just see sama maitsete kooslus kikerhernes, koriander ja vürtsköömen, millest on valmistatud pisikesed pallikesed ja seejärel 2-3minutit fritüüris küpsetatud. Wrapi vahele käib veel kikerhernestest valmistatud hummus, vär
sket tomat, kurk, sibul ja kasteks kõrvale kreekapärane tzatziki kaste (kreeka jogurt, riivitud kurk, sidrunimahl, münt, oliiviõli, till)

Valmistamine:
Panen herned ööseks likku, minimaalselt 12 tundi.
Hommikul purustan köögikombainiga kikerherned, lisan juurde peterselli, vürtsköömened, koriandri, soola ja pipra, Köögikombain teeb sinu eest pool tööd ära, jääb vaid veeretada valmis pallid. Kuna see segu ei pruugi omavahel kokku jääda lisan juurde ka 1-2spl jahu, et segu paremini seoks. Jahu kogus sõltub sellest kui palju tainast on tehtud. Märksõna on pall, oluline on, et segu ei oleks väga niiske, siis ei kannata kikerhernepalli tekstuur ega välimus. 







Pošeeritud muna saiapadjal

Õhus on tunda sügisest hõngu ja kõigest sellest inspireerituna valmis ka hommikueine poseeritud muna mitmevilja röstsaial. Paljud teavad seda rooga Egg benedicti nime all. See on mõnus hommikueine poseeritud muna, mitmevilja röstsaial serveeritud juurviljade ja mõnusalt kreemja hollandi kastmega.
Un buen apetito

Valmistamine:
Alustan muna poseerimisest. Võtan sügavama põhjaga poti veega ja lisan sinna 1spl äädikat.
Löön lahti munad, soovitavalt madala põhjaga kaussi üks haaval ja asetan munad ettevaatlikult potti 2-3 minutiks kuuma vette. Kui vesi keema lasta jääb munakollane seest kõvaks. Mõnusam on kui muna jääb vedelaks, sest see ongi asja mõte, munavalge hüübib ära ja munakollane jääb seest vedelaks.



Koostis:
mitmevilja röstsai 2tk
poseeritd muna 2tk
tomat 30g
kurk 20g
jääsalat 20g
punanesibul 10g

Hollandi kaste:
2 munakollast
15 ml valget veini
100 g võid
lusikaotsaga Dijon sinepit
valget pipart
Cayenne pipart
meresoola
peterselli
ca 1 sl sidrunimahla

Kastme valmistamise õpetuse leiate siit:
Hollandi kastme valmistamine

Serveerin poserritud muna, juurviljade ja mõnusalt kreemja hollandikastmega.


Muna salati räimerull



Valmistamine:
Kõigepealt tegin valmis munasegu, lisasin segule kookospiima ja tilgake vett, segu maitsestan soola, pipra ja kurkumiga. Valasin muna pannile, küpsetasin muna mõlemalt poolt valmis. Jätsin 5  minutiks jahtuma. Võtsin eelnevalt puhastatud räimed, maitsestasin soola ja pipraga. Praadisin kiirelt mõlemalt poolt räimed pehmeks kuldpruuniks, jätsin kaane alla soojenema. Valmistasin ette jääsalati lehe, kuhu segasin kokku räimed ja kodujuustu, seejärel võtsin eelnevalt valmis praetud muna ja keerasin ettevaatlikult salatirulli munarulli sisse. Viimaseks lõikasin munarulli pooleks ja serveerisin taldikul rohelise salati lehega.


Koostis:

muna 4-5tk
kookospiim 2dl umb (tunnetuse järgi)
vesi
jääsalat
räimed 40g
kodujuust 30g
sool
pipar
kurkum




















  







kommentaarid