kolmapäev, 24. september 2014

Suu magusaks

Naturaalsed küpsised ingverist ja sidrunist, ilma suhkru ja jahuta on saanud minu uueks lemmikuks.
Neid on hea süüa tee või kohvi kohvi kõrvale või näksida enne trenni minekut ja pealegi on neid lihtne valmistada ja küpsised annavad energiat kogu päevaks.



Sidruni-ingveri küpsised


Koostis:
3dl kaerahelbeid
3banaani
50g mandleid
sindrunit
laimi
ingverit




Porgandi kõrvitsapirukas




Valmistamine:
Esialgne mõte oli teha porgandi kõrvitsarull.
Leidsin ühe huvitava retsepti ja tegin taignapõhja täpselt samamoodi nagu retseptis kirjeldatud, kuid muutsin seda endajaoks meelepärasemaks. 
Nisujahu asendasin kaerajahuga, suhkrut ei lisanud üldse, kuna porgand on oma olemuselt juba magus ja suurendasin pisut või kogust. Valmistasin taigna: segasin jahu, küpsetus pulbri, toasooja või muna ja lisasin vähe haaval vett, sain aru, et midagi on puudu, seda tainast ei olnud võimalik rulli keerata, tainas oli selle jaoks liiga mure ja esialgne mõte kõrvitsarull teha võttis teise suuna. Ma pole kindel, kas asi oli retseptis või hoopiski tegijas.
Kuna seekord ei olnud kõrvitsarullii päev, võtsin koogivormi, mille põhja panin küpsetuspaberi, määrisin vormi kergelt võiga ja tegin taignast koogipõhja 1,0-1,5cm paksune kiht.
Eelnevalt olin valmis riivinud porgandi ja puhastanud kõrvitsa, millest valmistasin püree. Osa kõrvitsapüreest läks koogi põhja katteks ja teine osa jäi pealmise kihi jaoks. Purustasin veel peo täis mandeleid ja sama palju datleid mille segasin kokku riivitud porgandiga ja panin järgmise kihina porgandimassi, seejärel võitsin järele jäänud kõrvitsa püree, millele lisasin muna ja toorjuustu. Segasin koostisained omavahel ühtlaseks massiks ja valasin viimase kihina koogipeale.
Küpsetasin 200kraadi juures 25-30minutit. 

NB; kuna esialgselt pidi tulema sellest valmistisest rull siis oli ka jahu kogus suurem, aga julgelt võib jahu kogust poole võrra vähendada, kui teha kooki minu retsepti järgi. Kuna porgand on magus, siis datel teeb koogi veel magusamaks, niiet võib ka datlid ära jätta ja asendada näiteks pähklilistega.


Koostis

Tainas:
450g kaerajahu
1tl küpsetuspulbrit
100g võid
1 muna
1 dl vett

Täidis:
300g porgandit
peo täis mandleid
peo täis datleid

Pealmine kate:
kõrvitsa püree 100g
90g toorjuustu
1 muna

Allikas: http://toidutegu.wordpress.com/2010/09/26/korvitsarull/


Banaani kaerahelbe küpsised šokolaadiga




Valmistamine: 
Naturaalsed küpsised kaerahelveste, banaani ja šokolaadiga. Banaan on tõeliselt hea puuvili mida saab kasutada väga paljudes toitudes. Seekord siis tekkis mõte, teha küpsiseid. Purustasin köögikombainiga kaerahelbed, mandlid ja rosinad, segasin toiduained omavahel ja teisse kaussi tükeldasin banaani, kus purustasin banaani kreemjaks massiks. Segasin omavahel banaani ja kaerahelbed, vormisin pätsikesed ja panin ahjuplaadile, soojendasin ahju ja panin pätsikesed küpsema 200kraadi juures 20-25min
Sulatasin vesivannil šokolaadi ja kaunistasin pätsikesed šokolaadiga.  
Super magustoit, mis valmib kiiresti ja kergema vaevata. 

Koostis:
6dl kaerahelbeid
50g mandleid
40g rosinaid
60g tume šokolaadi
5 banaani

 

Õuna lehttaigna roosisaiakesed
  

Enne ahju panemist

Valmistamine: 
Ostsin poest lehttaigna ja valmistasin õunaroosid. Sulatasin taigna 1.5-2 tundi toa temperatuuril. Tublimad võivad teha ise taigna. Järgmiseks pesin ja viilutasin õhukesed õunaviilud. Panin potti kuuma vee, lisasin õunad ja lasin kuuma vee sees seista 2-3minutit, õunad muutusid väga kiiresti pehmeks. Järgmiseks kurnasin õuntelt liigse vedeliku ja jätsin mõneks minutiks pliidi kõrvale jahtuma. Seejärel segasin kokku pruuni suhkur ja kaneeli.Lõikasin taiganast 2-3cm ribad, raputasin taigna peale suhkru ja kaneeli. Võtsin jahtunud õunaviilud ja katsin taigna õunaviiludega terve riba ulatuses ja seejärel keerasin taigna rulli.
Kasutasin muffini küpsetusvormi kuhu panin õunaroosid ja küpsetasin 200 kraadi juures 15-20 minutit. 

Koostis: 
400g lehttaigent
6-7 keskmist õuna
3-4 tl pruuni suhkurt 
1,5tl kaneeli
Valmis roosisaiakaesed



 










Banaani jäätis



 Ühest komponendist koosnev jäätis, ääretult hea ja maitsev magustoit.


Valmistamine:
Koorin ja tükeldan banaanid viiludeks, seejärel pane need külmikusse paariks tunniks seisma. Paar tunni möödudes võtan banaanid ja purustan köögikombainis, hea on kui lasete banaanil 1-2minti toatemperatuuril seista. Seejärel lähevad banaanid köögikombaini ja valmib mõnusalt smooth(kreemjas) jäätis, kellele meeldivad erinevad maitsed võib juurde lisada veel pirni, pähkleid, šokolaadi. Selle jäätisega on küll sedasi, et nii kui valmis saab tuleb see kiiresti ära süüa või vormi panna ja külmuta veel üks 30-45 minutit,  Jäätist võib serveerida toormoosi, šokolaadi, marjade või siis röstitud kaerahelbestega millele sai juurde lisatud mett.
Mõnus alternatiiv tavalisele koorejäätisele. 

Inglise keelne retsept: Banaani jäätis

Koostis: 
2 banaani
Serveerimiseks: 
küpsiseid 2tk
maasikamoosi 3spl
füüsaleid 2tk
kaerahelbeid meega 30g
mõned virsiku viilud 15g


Banaani pannkoogid




Lihtne ja kiiresti valmiv magustoit.
Olen ühe korra varem teinud neid koogikesi ja siis jäi tainas liiga vedel. Seekord olin targem ja lisasin veidike jahu juurde ja pannukad tulid väga mõnusa neutraalse maitsega. Kuna banaan annab mõnusa magusa maitse, ei ole vaja kasutada ühtegi teist magusainet. Pannukate valmistamiseks läks vaja 3 banaani, 3 talu kanamuna, kamajahu 2tl, rukkijahu(2-3spl) ja pool valminud pirnist(puuvili).

Valmistamine:

Tükeldan kahvliga banaanid, sega kõik ülejäänud komponendid omavahel ühtlaseks massiks ja alustan küpsetamisega. Mina eelistan väikeseid pannkooke.
Pannukaid on soovitatav küpsetada madalal kuumusel, siis nad küpsevad koogid korralikult läbi ja ei ole ohtu, et nad ära kõrbevad. Kasutasin praadimiseks kookosrasva.

Kooki võib serveerida, jäätise palli, toormoosi ja šokolaadiga.



Rullbiskviit metsmaasikate ja vahukoorega

See mõnus koogike on tehtud biskviittaigna põhjal kuldkollastest kodukana munadest. Üks parimaid magustoite mis tekitab sööjas täielikku nostalgiat ja tuletab paljudele lapsepõlve meelde.
Kes on proovinud teab millest räägin. Kahjuks pole mul retsepti selle koogikese kohta, sest see retsept pärineb minu ema retseptikogumikust, kui kellegil tekib ikkagi vajadus retsepti järgi siis küsige ja ma otsin selle välja.

Rullbiskviit on kaunistatud enda korjatud metsmaasikate ja mustikatega.



Vahvlid kookospiimast ja vahukoorest

Vahvlid, need vanad head krõbedikud.
Retsepti leidsin internetist:
Vahvli retsept 
Vähendasin retseptis olevat suhkru kogust umb poole võrra ja piima asemel kasutasin kookospiima ja vahukoort.

Valmistamine:
Vahustan munad suhkruga, lisan vaniljesuhkur. Sulatan või ja segan vahustatud munale. Segan hulka vaheldumisi piima ja jahu. Eelsoojendan vahvlimasina umbes 10 minutit ja alustan küpsetamist.

Head küpsetamist

Serveerin koos jäätisepalli, vahukoore, marjade või puuviljadega.


vahvli korvike
vahvel masina vahel
Koostis:
Nisujahu 250g
muna 2
suhkur 80-100g oleneb kui magusaid vahvleid soovid
tuhksuhkur 1tl
või 100g
kookospiim/vahukoor pool liitrit umb, kui tainas jääb liiga paks siis tuleb lisada rohkem kookospiima või vahukoort.

Kasutatud allikas:
http://avekook.blogspot.com/2010/03/magusad-vahvlid.html




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

kommentaarid