kolmapäev, 24. september 2014

Tervislikud ampsud

Eestlaste üks suuri lemmikuid on võileib






Kakukesed on valmistatud juuretise baasil, täistera rukkijahust.  Leivateost saate lugeda, kui otsite ülesse alapealkirja leiva valmistamine.

Tõeliselt hea ja mugav on süüa pätsikesi käest või siis lõigata pätsike pooleks ja panna sinna vahele midagi meelepärast, tomatit, kurki, avokaadot, lõhe, paprikat, basiilikut.
Kasutan enamjaolt taimseid juur ja köögivilju enda söökides ja vahest ka kala, tegelikult oleneb see täiesti tujust, aga enamajalt meeldib mulle kaustada toitudes värve, eriti veel külmadel sügis kuudel.
 








Täidetud paprikad munaga




Valmistamine:
Lõikasin paprika pooleks, puhastasin sisu ja valmistasin muna segu. Kloppisin munad ja tükeldasin spinati ja fetajuustu. Maitsetasin valge pipra ja kurkumiga ja valasin munasegu paprika sisse ja panin ahju küpsema 175-185 kraadiga 15-20minutiks küpsema.

Serveerisin: punase kapsa ja hiina salatiga7
Koostis:
1tk paprika
2 muna
10g spinatit
30g fetajuustu
40g lillat kapsast
20g hiina salatit
20g suitsusinki




Peipsi vetest püütud rääbis wrapi vahel


suitsutatud rääbis

Käisin mõniaeg tagasi Peipsi ääres.
Seal ringi käies tekkis huvi kohaliku kala järgi. Kala ja sibul on sealsete inimeste peamine elatusallikas. Võtsin minagi siis mõned suitsu rääbised ja valgekala, lihtsalt võrratu kui hästi kala tehtud oli.
Täna tuli peale wrapi isu ja vaatasin mida mul on ja kõik komponendid olid olemas, et keerata kokku üks mõnusalt mahe wrap.
Leidsin kapist mõned tortillad, kala, juustu, muna, tomatid, kurgi ja peedi toorjuustu kreemi. Asusingi toimetama, määrisin tortillad punapeedi kreemiga kokku, lisasin veidike juustu ja panin ahju küpsema, kuniks juust oli pealt sulanud umb 5-6min. Puhastasin kala. Võtsin tortilla ahjust välja, ja lisasin kalaliha, kurgist ja tomatist tehtud salati, mille maitsestasin oliiviõli, soola, pipra, laimimahla ja balsamico veiniäädikaga. Ja kõige lõpuks läks tortilla vahele keedu muna ja petersell. Kellele tundub, et tortilla on liiga kuiv siis võib teha juurde kastme maitsestamata jogurtist.
Mõnus kerge hommikueine või lõunaoode päeva algusesse. 








Porgandi läätse pätsikesed




Mõnusalt toitvad juurvilja pätsikesed. 
Kui külmkapis uputab porgandist ja seentest saab need toiduained väga mõnusasti ära kasutada pätsikeste valmistamisel. Põhikomponendid on porgand, kukeseened, punased läätsed, riivsai, muna ja maitseained. Vuristan porgandi, sibula ja kukeseene köögikombainist läbi, keedan läätsed pehmeks ja segan taigna hulka koos teiste eelpool nimetatud koostisosadega. Kui taigen jääb liiga vedel võib lisada 1-2spl jahu. 
Inspiratsiooni pätsikeste tegemistest sain taimetoit.ee kodulehelt. Seal olid pätsikesed tehtud ubades, kuna endal ube käepärast polnud asendasin oad läätsedega.
   

Koostis
porgand 6-7
peotäis kukeseeni
punased läätsed 200g
riivsai 30g
muna 1tk
jahu 1-2spl
maitseained

Serveerin soojalt külmakastme või salatiga



Falafeli wrap 


Falafeli pallid

See imepärane toit pärineb Lähis-Idast ja on sealsete inimeste rahvusroog. Purustatud kikerherne massi sisse on segatud kokku erinevad ürtidja vürtsid.Falafeli teeb huvitavaks just see sama maitsete kooslus kikerhernes, koriander ja vürtsköömen, millest on valmistatud pisikesed pallikesed ja seejärel 2-3minutit fritüüris küpsetatud. Wrapi vahele käib veel kikerhernestest valmistatud hummus, vär
sket tomat, kurk, sibul ja kasteks kõrvale kreekapärane tzatziki kaste (kreeka jogurt, riivitud kurk, sidrunimahl, münt, oliiviõli, till)

Valmistamine:
Panen herned ööseks likku, minimaalselt 12 tundi.
Hommikul purustan köögikombainiga kikerherned, lisan juurde peterselli, vürtsköömened, koriandri, soola ja pipra, Köögikombain teeb sinu eest pool tööd ära, jääb vaid veeretada valmis pallid. Kuna see segu ei pruugi omavahel kokku jääda lisan juurde ka 1-2spl jahu, et segu paremini seoks. Jahu kogus sõltub sellest kui palju tainast on tehtud. Märksõna on pall, oluline on, et segu ei oleks väga niiske, siis ei kannata kikerhernepalli tekstuur ega välimus. 







Pošeeritud muna saiapadjal

Õhus on tunda sügisest hõngu ja kõigest sellest inspireerituna valmis ka hommikueine poseeritud muna mitmevilja röstsaial. Paljud teavad seda rooga Egg benedicti nime all. See on mõnus hommikueine poseeritud muna, mitmevilja röstsaial serveeritud juurviljade ja mõnusalt kreemja hollandi kastmega.
Un buen apetito

Valmistamine:
Alustan muna poseerimisest. Võtan sügavama põhjaga poti veega ja lisan sinna 1spl äädikat.
Löön lahti munad, soovitavalt madala põhjaga kaussi üks haaval ja asetan munad ettevaatlikult potti 2-3 minutiks kuuma vette. Kui vesi keema lasta jääb munakollane seest kõvaks. Mõnusam on kui muna jääb vedelaks, sest see ongi asja mõte, munavalge hüübib ära ja munakollane jääb seest vedelaks.



Koostis:
mitmevilja röstsai 2tk
poseeritd muna 2tk
tomat 30g
kurk 20g
jääsalat 20g
punanesibul 10g

Hollandi kaste:
2 munakollast
15 ml valget veini
100 g võid
lusikaotsaga Dijon sinepit
valget pipart
Cayenne pipart
meresoola
peterselli
ca 1 sl sidrunimahla

Kastme valmistamise õpetuse leiate siit:
Hollandi kastme valmistamine

Serveerin poserritud muna, juurviljade ja mõnusalt kreemja hollandikastmega.


Muna salati räimerull



Valmistamine:
Kõigepealt tegin valmis munasegu, lisasin segule kookospiima ja tilgake vett, segu maitsestan soola, pipra ja kurkumiga. Valasin muna pannile, küpsetasin muna mõlemalt poolt valmis. Jätsin 5  minutiks jahtuma. Võtsin eelnevalt puhastatud räimed, maitsestasin soola ja pipraga. Praadisin kiirelt mõlemalt poolt räimed pehmeks kuldpruuniks, jätsin kaane alla soojenema. Valmistasin ette jääsalati lehe, kuhu segasin kokku räimed ja kodujuustu, seejärel võtsin eelnevalt valmis praetud muna ja keerasin ettevaatlikult salatirulli munarulli sisse. Viimaseks lõikasin munarulli pooleks ja serveerisin taldikul rohelise salati lehega.


Koostis:

muna 4-5tk
kookospiim 2dl umb (tunnetuse järgi)
vesi
jääsalat
räimed 40g
kodujuust 30g
sool
pipar
kurkum




















  







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

kommentaarid