reede, 13. veebruar 2015

Värviline risotto

Taaskord üks kiire, hea ja toitev roog mis valmib 30 minutiga.



Minujaoks on toidu tegemine lihtne ja loomulik. Mõnikord saan idee sõbra käest, teinekord näen mõnda ahvatlevat pilti internetist või siis tuleb see loomulikult.
Toidu tegemisel on tohutu palju variante ja valik on tänasel päeval väga lai ja mitmekesine. Ökopoode, tervisepesasid ja taimetoidu restorane tuleb juurde nagu seeni pärast vihma. Inimesed on hakanud jälgima palju rohkem mida süüa ja inimeste teadlikkus on palju kasvanud.
Nagu te näete siit blogist siis enamasti on minu valmistatud toidud taimsed. Olen nüüd umbes 4-5 kuud praktiseerinud enda peal taimset elustiili ja mulle sobib. See tundub nii loomulik ja mõnus, variatsioone kuidas valmistada taimedest süüa on nii-nii palju. Minul kaasneb toidu tegemisega nii teooria kui praktika, olen lugenud raamatuid toitumise kohta ja uurinud erinevate inimeste kogemusi kes on pikema ajaliselt seda elustiili harrastanud ja mis peamine, ma olen hakanud kuulama intuitsiooni. Keha on üks väga tark vahend mis on meile antud selles elus toimimiseks ja kui talle õiget kütust anda siis ta on teile väga tänulik.
Tahaksin täpsustada, et ma kohe kindlasti ei ole vegan, vegetaarlane, toortoitlane või miski muu sildistatud tegelane, sest vähesel määral söön ma kala, muna ja mereande, kuid muutused mis on kaasnenud selle elustiiliga on mäe kõrgused just enesetunde osas.
See on ju täiesti loomulik, et sööme toitu mis kasvab maa peal, puu otsas, põõsa küljes, vanaema peenra peal või kasvuhoones.
Mul pole kunagi olnud suuri probleeme tervise või ülekaaluga, et oleksin pidanud enda toitmumist muutma. See on loomulik osa arengust. Tahan saada elus teistsuguseid kogemusi ja seda teistega jagada, miks siis mitte proovida mida pakub taimne maailm.  Me oleme liialt kinni enda harjumustes, uskumustes ja teiste inimeste arvamustes.
Mulle tundub, et meil on piisavalt palju inimesi kes hindavad värsket, tervislikku ja teadliku toitumist. Väga palju on inimesi, kes eksperimenteerivad toiduga ja lisaks sellele avatakse uusi kohti teadlikumale kliendile ja täna on see aina kasvav trend.

Siin aga üks mõnus risotto peedist, pruunist riisist, juurviljadest. Kuna kevad on peagi saabumas ja poes on saadaval rohelist sibulat siis annab sibul risttole värskust juurde. NB: tegemist ei ole traditsioonile risottoga, aga igatahes tasub proovida!



Risotto retsept:

2tk sibulat
450g vett
150g pruuni riisi
200g külmutatud juurvilju
1-2tk keedetud punapeeti
1-2 küüslaugu küünt

Serveerimiseks
rohelist sibulat
maitsepärmi



Valmistamine.

Võtsin suurema anuma, panin poti tulele ja valasin sinna tunde järgi oliiviõli 2-3spl. Tükeldasin sibula ja praadisin kergelt sibula klaasjaks. Seejärel võtsin riisi, keetsin vee keetjas ja valasin kuuma riisile peale. Riisi ja vee vahekord 150/450g Kasutasin risotto valmistamisel pruuni riisi.
Järgmisena aurutasin sõela peal köögiviljad. Kui riisi oli vedeliku endasse tõmmanud ja suurem vedelik oli aurustunud segasin riisi hulka aurutatud köögiviljad. Seejärel võtsin väiksema panni kus küpsetasin kergelt läbi küüslaugu ja tükeldatud punapeedi ning valasin kergelt praetud punapeedi koos küüslauguga risotto hulka. Maitsestasin meresoola ja laimipipraga. Toidu kaunistamisel kasutasin rohelist sibulat ja maitsepärmi. Risotto on jäi mõnusalt värviline, kreemjas ja maitsev.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

kommentaarid