neljapäev, 26. veebruar 2015

Pannukad

Mõnusad pannkoogid, mida on lihtne ja mugav valmistada. Pannkoogid on maitsvad, toitvad ja tervislikud, pealegi sobivad süüa igal ajal, koos külmutatud marjade, astelpaju marjade, vaarikamoosi, vahtra siirupi või puuviljadega,






Vaja läheb selleks:

2-3tk banaani
kaerahelbeid
vett
ingverit
kaneeli

Püreestasin banaanid. Lisasin 400ml vett ja segasin taigna hulka 2dl kaerahelbeid, riivisin ingverit ja lisasin 1tl kaneeli.
Küpsetasin madalal kuumusel mõlemalt poolt koogikesed kuldpruuniks.
Serveerisin musikate ja astelpaju marjadega












esmaspäev, 16. veebruar 2015

Trühvlikommid

Värvilised trühvlikommid



Taldriku pealt leiad

Valge šokolaadi trühüvlikommid avokaado ja sidruniga
Valge šokolaadi trühvlikommid astelpajujahuga
Tumeda šokolaadi trühvlid brändi ja kohviga
Toorkommid pähkli, datli ja banaaniga

Kaunistasin kommikesi marjajahu ja kookose seguga.

Valgešokolaadi-avokaado trühvlite jaoks läheb vaja:

200g valget kalevi küpsetus šokolaadi
40-50ml kookospiima või 35% rõõskakoort
sidrunit
1tk väiksem avokaado
kookoshelbed


Kuumutasin kookospiima, ajasin piima kergelt kuumaks, lisasin šokolaadi ja segasin ühtlaseks kreemjaks massiks. Kui šokolaad tõmbab tükki tuleb kookospiima kogust suurendada. Kookospiima lisamisega tuleb olla ettevaatlik, kui seda saab liiga palju siis šokolaad ei hangu korralikult, mass jääb vedel ja hiljem on keeruline pallikesi šokolaadist vormida.
Kui šokolaad on ilusti sulanud ühtlaseks massiks siis tuleb panna see külmkappi seisma 1-1,5tundi.
Seejärel riivisin sidruni koore ja tegin avokaadost püree(purustasin avokaado), mille segasin šokolaadimassi hulka ja pigistasin veel sidrunimahla massi hulka, mis annab mõnusa sidruni maitse trühvlitele. Vormisin pallikesed valmis ja seejärel veeretasin neid kookoshelveste sees ja panin külmkappi.

Tumeda šokolaadi brändi trühvlid kohviga

Samamoodi alustasin kookospiima kuumutamisega nagu valge šokolaadi trühvlite puhulgi. Lisasin juurde 70% kakao sisaldusega kalevi tumeda šokolaadi ja segasin ühtlaseks massiks kuni šokolaad oli täielikult sulanud. Teises potis kuumutasin läbi brändi ja lisasin hulka valmis kohvi.
Kohvi ja brändi vahekord võis olla 40ml kohvi 30ml brändit. Seejärel segasin brändisegu šokolaadi massi hulka ja panin külmkappi massi tahenema. Pärast tunni möödumist võtsin šokolaadi massi, lasin sellel seista veel 20minutit toatemperatuuril ja valmistasin pöidlasuurused trühvlikommid. Ja kui pallid olid veeretatud siis valasin kaussi mustsõstra jahu ja raputasin kommid jõhvika jahu sees korralikult läbi ja serveerisin.

Naturaalsed türhvlikommid datlist, banaanist ja pähklitest

Trühvlite valmitamiseks läheb vaja köögikombaini, datleid, banaani ja pähkleid. Kõigepealt purustasin köögikombainis datlid, siis pähklid ja kõige lõpus lisasin juurde banaani, kuhu lisasin veidikene vett, et kommid liiga kuivaks ei jääks ja vormisin pallikesed. Ilusa purpur värvuse andis kommidele mustasõstra jahu.

Vaja läheb:
200g datleid
100g pähkleid
peotäis kaerahelbeid (purustasin jahuks)
2tk banaani
sidrunit
mustasõstra jahu




















Pitsa uues kuues

Mida valmistada lillkapsast ja mozarella juustustust
Olin kunagi varem teinud lillkapsa põhjaga pitsat. Mõtlesin, et prooviks seegi kord ja ei pidanud selles valikus pettuma. Tõeliselt hea valik sai tehtud ja väärib kindlasti kohta minu paremikkude seas. Ostsin 2 lillkapsapead, millest valmistasin 4 pitsat. Kaks pitsat krevettidega ja kaks juurvilja pitsat.



Pitsa juurviljadega


Taigna tegemise jaoks läheb vaja: 

2 lillkapsa pead
mozarella juustu 200g
4muna
sool
pipar

Katteks: 
punane sibul
punane paprika
oranž paprika
kirsstomat
juurvilja letšo
metsaseene letšo

Purustasin lillkapsa koogikombainis riis suurusteks teradeks. Valmistasin pitsad kahes osas, kuna köögikombaini mahub täpselt üks lillkapsa pea. Võtsin suurema kausi kuhu valasin tükeldatud lillkapsa, riivisin lillkapsa hulka 100g mozarella juustu ja 2tk muna. Segasin taigna omavahel ühtlaseks massiks ja valmistasin ette ahjuplaadid. 
Järgmisena valmistasin juurviljad, praadisin kergelt juurviljad(punane sibul, paprika, kirsstomat) al denteks (pool kõrmpsuks), ja maitsestasin.
Küpsetuspaberi peal vormisin ümmargused pitsa põhjad umb 1,0 cm, pizza tainas jääb üpriski õhuke. Seejärel panin ahju küpsema 200kraadi juures umb 20-25 minutit. Kui pitsapõhi läheb kergelt pruunikaks võib põhjad ahjust ettevaatlikult välja võtta, kuna lillkapsa põhjad ei ole sama tugevad kui valgest jahust tehtud pitsa põhjad siis tuleb olla ettevaatlik. Minul jäid põhjad ilusti kokku ja sain serveerida nii nagu traditsioonilist pitsatki.
Kasutasin pitsa põhja määrimiseks letšot, seejärle läksid pitsa peale panni peal valminud juurviljad ja seejärel veel 5minutiks ahju valmima. Vahetult enne ahjust välja võtmist lisasin pitsa peale mozarella juustu. 

Serveerisin rohelise sibulaga




Avokaado-vaarika tort

Mida valmistada sõbra sünnipäevaks? See võiks olla midagi naturaalset.
Leidsin ühe vahva retsepti avokaado-laimitordi näol, millest lõpuks valmis avokaado-vaarika tort. Algus oli palju lubav, kõik oli peas välja mõeldud kuidas tort välja hakkab nägema. Pähklitest põhi, avokaado kreem mis jääb ilus erkroheline, kaunistan pähklite ja laimi tükkidega ja ongi valmis. Kasutasin kreeka pähkleid, india pähkleid, mandleid ja datleid tordi põhjana. Järgmise kihina valmistasin avokaado kreemi. Silusin lusikaga ilusti ühtlaseks massiks. Panin toidukile ümber koogivormi ja ööseks külmkappi seisma.
Alustasin tordi valmistamist eelmisel õhtul, purustasin pähklid. millest valmistasin tordipõhja. koorisin avokaadod ja ükshetk vaatasin, et kreemi jääb väheseks. Koogivorm, mida kasutasin oli päris suur. Leidsin külmkapist veidike toorjuustu ja lisasin veel 2-3tk banaani ja blenderdasin avokaado, toorjuustu ja banaani ühtlaseks massiks. Pressisin juurde laimi-ja sidruni mahla, et oleks natukene ka hapukat maitset tunda.
 Hommikul esimene asjana vaatasin, et mis tordist öö jooksul saanud oli ja üllatus üllatus kui tordi külmkapist välja võtsin siis selgus, et avokaado ei olegi enam nii erkroheline ja mõtlesin, et teen siis kolmandaks kihiks purustatud vaarikatest moosi ja segan želatiiniga kokku. Purustasin vaarikad, lisasin vedeliku, sulatasin želatiini ja valasin želatiini moosi hulka ja segasin korralikult läbi enne kui moos tordi peale valasin. Kuna valmistasin seda torti esimest korda siis õppisin nii mõndagi tordi tegemise kohta. Eelkõige selle kohta, et kui moosi valmistada tahad, et see korralikult tarretuks tuleb olla vee lisamisega ettevaatlik.
Toidu tegemine ongi põnev, kuna sa eales ei tea, mis välja võib tulla. Igatahes oli see suurepärane maitseelamus ja sünnipäeva laps oli väga üllatunud nendest maitsete kooslustest.

Avokaado-vaarika tort pealt vaatest
Avokaado-laimi tort. Pilt on illustreeriv. Tordi alumine osa



Kõige olulisem on emotsioon mis järgnes peale seda, kui ma tordi üle sünnipäevalisele andsin, Liikuv tort, silmad peas ja selline natukene vallatukene teine, millele järgnes üks suur naerupuhang, Aga see, eest parimad maitsete kooslused ühes terves torditükis sobisid sellesse päeva ideaalselt. Muidugi väikene oht oli, kui vorm ära võtta võib tort taldrikult plehku panna. Siiski sai väga palju nalja selle vallatu tordi üle.

Retsepti leiate siit:Avokaado laimitort

Retsept minu tehtud koogist:

Põhja valmistasin täpselt samamoodi nagu eelpool nimetatud retseptis kirjas. Järgmisena valmistasin avokaado kreemi, aga suurendasin avokaadode kogust. Poes müüakse võrkkotikeste sees avokaadosid umb 450g kaalub üks võrgutäis avokaadosid. Lisasin 2-3tk banaani ja 40g toorjuustu mille blenderasin korralikult läbi. Järgmisena valmistasin külmutatud maasikatest toormoosi, segasin moosi hulka vee-ja želatiini segu (kuumutasin vesivannil). Panin külmkappi tahenema tordi ja seni kuni tort tahenes valmistasin ette šokolaadi kaunistused.


Kasutatud allikas:
http://veganmaailm.com/2014/04/11/avokaado-laimitort/





reede, 13. veebruar 2015

Värviline risotto

Taaskord üks kiire, hea ja toitev roog mis valmib 30 minutiga.



Minujaoks on toidu tegemine lihtne ja loomulik. Mõnikord saan idee sõbra käest, teinekord näen mõnda ahvatlevat pilti internetist või siis tuleb see loomulikult.
Toidu tegemisel on tohutu palju variante ja valik on tänasel päeval väga lai ja mitmekesine. Ökopoode, tervisepesasid ja taimetoidu restorane tuleb juurde nagu seeni pärast vihma. Inimesed on hakanud jälgima palju rohkem mida süüa ja inimeste teadlikkus on palju kasvanud.
Nagu te näete siit blogist siis enamasti on minu valmistatud toidud taimsed. Olen nüüd umbes 4-5 kuud praktiseerinud enda peal taimset elustiili ja mulle sobib. See tundub nii loomulik ja mõnus, variatsioone kuidas valmistada taimedest süüa on nii-nii palju. Minul kaasneb toidu tegemisega nii teooria kui praktika, olen lugenud raamatuid toitumise kohta ja uurinud erinevate inimeste kogemusi kes on pikema ajaliselt seda elustiili harrastanud ja mis peamine, ma olen hakanud kuulama intuitsiooni. Keha on üks väga tark vahend mis on meile antud selles elus toimimiseks ja kui talle õiget kütust anda siis ta on teile väga tänulik.
Tahaksin täpsustada, et ma kohe kindlasti ei ole vegan, vegetaarlane, toortoitlane või miski muu sildistatud tegelane, sest vähesel määral söön ma kala, muna ja mereande, kuid muutused mis on kaasnenud selle elustiiliga on mäe kõrgused just enesetunde osas.
See on ju täiesti loomulik, et sööme toitu mis kasvab maa peal, puu otsas, põõsa küljes, vanaema peenra peal või kasvuhoones.
Mul pole kunagi olnud suuri probleeme tervise või ülekaaluga, et oleksin pidanud enda toitmumist muutma. See on loomulik osa arengust. Tahan saada elus teistsuguseid kogemusi ja seda teistega jagada, miks siis mitte proovida mida pakub taimne maailm.  Me oleme liialt kinni enda harjumustes, uskumustes ja teiste inimeste arvamustes.
Mulle tundub, et meil on piisavalt palju inimesi kes hindavad värsket, tervislikku ja teadliku toitumist. Väga palju on inimesi, kes eksperimenteerivad toiduga ja lisaks sellele avatakse uusi kohti teadlikumale kliendile ja täna on see aina kasvav trend.

Siin aga üks mõnus risotto peedist, pruunist riisist, juurviljadest. Kuna kevad on peagi saabumas ja poes on saadaval rohelist sibulat siis annab sibul risttole värskust juurde. NB: tegemist ei ole traditsioonile risottoga, aga igatahes tasub proovida!



Risotto retsept:

2tk sibulat
450g vett
150g pruuni riisi
200g külmutatud juurvilju
1-2tk keedetud punapeeti
1-2 küüslaugu küünt

Serveerimiseks
rohelist sibulat
maitsepärmi



Valmistamine.

Võtsin suurema anuma, panin poti tulele ja valasin sinna tunde järgi oliiviõli 2-3spl. Tükeldasin sibula ja praadisin kergelt sibula klaasjaks. Seejärel võtsin riisi, keetsin vee keetjas ja valasin kuuma riisile peale. Riisi ja vee vahekord 150/450g Kasutasin risotto valmistamisel pruuni riisi.
Järgmisena aurutasin sõela peal köögiviljad. Kui riisi oli vedeliku endasse tõmmanud ja suurem vedelik oli aurustunud segasin riisi hulka aurutatud köögiviljad. Seejärel võtsin väiksema panni kus küpsetasin kergelt läbi küüslaugu ja tükeldatud punapeedi ning valasin kergelt praetud punapeedi koos küüslauguga risotto hulka. Maitsestasin meresoola ja laimipipraga. Toidu kaunistamisel kasutasin rohelist sibulat ja maitsepärmi. Risotto on jäi mõnusalt värviline, kreemjas ja maitsev.








teisipäev, 10. veebruar 2015

Sõbrapäeva magustoit

Läheneva sõbrapäeva puhul valmistasin ühe mõnusa magustoidu.






Selleks läheb vaja vaarikamoosi, kasutasin (Mahetarka) oma. Väga hea mõnusa puhta maitsega moos. Aitäh siinkohal Mallele, kes selle mulle selle prooviks andis. Moosi leiab lõunakeskuse taluturust, soovitan! Lisaks läheb magustoidu valmistamiseks vaja kodukootud müslit ja kiivit.

Valmistamine:
1, Valmistasin müsli kaerahelvestest, rosinatest, pählitest, seemnetest ja meest. Röstisin komponendid omavahel ja lõpuks lisasin mett, seejärel võtsin vormi kuhu surusin lusikaga müsli ja jätsin tahenema. Järgmiseks tükeldasin lõunamaise kiivi väikesteks tükkideks ja astasin kiivi vormi, vajutasin lusikaga peale, et jääks ilus kuju. Esimese kihi valmistasin kiivist, teise kihi müslist ja kõige peale läks vaarikamoosist valmistatud süda.
Moosi sulatasin ülesse vesivannil ja valasin südame kujulisse vormi, moos taheneb väga kiiresti toatemperatuuril, kuid kindluse mõttes panin külmkappi tahenema 10minutiks.

Koostis:
Vaarikamoos
müsli
kiivi
nopri vahukool
astelpaju moos
astelpaju jahu


Serveerisin Nopri vahukoore, astelpajumüsli, astelpajumoosi ja kaneeliga

Kõik mida taldrikul näed ei ole söödav! :)

Vaata ka: http://www.mahetark.ee/index.php/et










neljapäev, 5. veebruar 2015

Mahlane läätse pikkpoiss

Pikkpoiss rohelistest läätsedest ja puurnist riisist võib olla esialgu võõras, aga tasub proovida. Enne tegema asumist ma väga täpselt ei teadnud mis sellest välja tuleb, aga inspiratsiooni sain Sandra Vungi kodulehelt, kus ma tema tehtud Läätse-kõrvitsa pikkpoisi retsepti peale sattusin. Viimasel ajal olen just katsetanud erinevaid taimseid kooslusi, ja see kooslus sobib omavahel väga väga hästi.
Proovige järgi!









Retsepti leiad siit: Läätse-kõrvitsa pikkpoiss

Jätsin retseptist välja, kõrvitsa, köögiviljapuljongi, maisitärklise ja kuivatatud rosmariini ja läätse kogust suurendasin poole võrra, kuid tulemus jäi väga hea ja mahlane. Pikkpoissi sobib süüa juurviljade, kartuli või koos värske salatiga, Peale küpsemist peaks pikkpoisil seista laskma 25-30 minutit rätiku all, siis on mõnusam teda hiljem serveerida ja lõigata. 








kolmapäev, 4. veebruar 2015

Tomati-lõhe roosid

Ahus küpsetatud tomati-lõhe roosid, mis valmivad kiirelt ja need mõnusad punased aiasaadused on mõnusalt mahlased ja maitsvad.


Lõhe-tomati roosid


Tomati rooside valmistamiseks läheb vaja:

Tomateid 2-3tk
Pestokastet
Lõhefileed
Meresool
Pipar

Hea kerge eine hommikusöögiks.

Tomati rooside valmistamine on lihtne, selleks on vaja terve tomati ulatuses teha tomatisse sälgud ühte pidi ja siis teistpidi ja kui oled lõpuni jõudnud siis tõmbad tomati pooleks, alustada tuleb muidu tomati keskelt sälkude tegemist. Pestokastme määrisin tomatile peale ja lõhe fileest lõikasin õhukesed viilud ja keerasin lõherulli, mille asetasin tomati peale. Küpsetasin eelsoojendatud ahjus 15-20 minutit 175-200kraadi juures ja vahetult enne tomatite ahjust väljavõtmist puistasin tomatitele riivitud paremesani juustu.

Lõhe-tomati roose võib serveerida omletiga, salatiga või siis esiseisva roana.









esmaspäev, 2. veebruar 2015

Sinihallitusjuustu pirukas

Pärmitaignast valmistatud pirukas

Koostis: Sinihallitus juust, sibul, punapeet, munasegu.




Lihtne ja kiirelt valmiv pirukas:

Valmistamine:

Võtsin pärmitaigna sulama ja rullisin taigna õhukesemaks, kuna tahtsin, pikemat pirukat siis rullisin taigna piklikuks. Võtsin ahjuplaadi, küpsetuspaberi peale panin taigna. Lisasin sinihallitusjuustu, sibula, punapeedi ja valasin piruka üle munaseguga(3tk muna, 10ml vett, sool, pipar) ja panin ahju küpsema 25-30minutiks. 

Koostis:

pärmitainas
sinihallitus juustu 250g
punapeeti 100g
sibul 80g
kanamuna 3tk
sool
pipar

Serveeri soojalt


Astelpaju õun

Puuviljad on ühed mu lemmikud ja neist annab teha väga erinevaid magustoite aga kõige rohkem meeldib neid süüa toorelt ja ilma töötlemata, kuid vahest tuleb ka tahtmine teha midagi teistsugust. Tulingi siis mõttele, et võiks teha lihtsa magustoidu mis on maitsev ja isuäratav.



Õuna valmistamiseks läheb vaja:

Astelpaju mahla
kirsivein
kaneeli
õuna
müslit
külmutatud maasikaid 
banaani
astelpaju jahu

Koorisin õuna, valasin potti kirsiveini (tunde järgi) umb 15ml, kuumutasin veinist alkoholi välja ja lisasin astelpaju mahla, lahjendasin mahla veega 1:5le. Õuna  kuumutasin madalal kuumusel kusagil 20-25minutit, kuniks õun oli pehme. Kui õun on valmis siis võiks kiirelt õuna meega üle katta siis jääb õun magus ja säravkollane. Serveerisin müsli ja maasikakreemiga. 

Külmutatud maasikatest ja banaanist valmistasin maasika kreemi. Sulatasin maasikad, püreestasin banaani ja maasikad. 

Müsli valmistamine:

Kuumutasin kergelt kaerahelbed, rosinad, jõhvikad, pähklid ja kõige lõpuks lisasin 2tl mett.  

Müsli:

50g kaerahelbeid
30g rosinaid
20g pähkleid
30g jõhvikaid
2tl mett
ingver

Astelpaju kasulikkusest võid lugeda siit:
http://www.berryfarming.ee/index.php/et/astelpajust/60-astelpaju-kasulikkusest


Rooma salati snäkk

Valmistasin Rooma salatist inglise keeles (rome salad) lootsikud. Lootsikud sobivad snäkilaua peale või siis on see hea vaheldus kõigele muule. Kasutasin snäki valmistamisel juurvilju ja vutimuna aga võib kasutada ka kala või linnu liha lootsikute valmistamisel.




Snäki valmistamiseks läheb vaja:

14tk
pruuni riisi 150g
sampinjone 60g
sibulat 40g
tomatit 2tk 
avokaadot 1/2tk
vutimuna 9tk
punapeeti 50g
rukkola salatit 15g 
õun 40g

Pesin salatilehed, panin külma vette seisma 15-20min. Seejärel kuivatavasin salatilehed majapidamis paberiga. Küpsetasin või sees läbi kergelt sibula ja sampinjonid. Samal ajal kui sampinjonid valmisid, keetsin vutimunad ja tükeldasin kõik ülejäänud koostisosad (tomat, avokaado, punapeet, õun).
Riis oli olemas juba eelmisest õhtust ja kui kõik asjad valmis olid siis panin salatilehe peale, pruuni riisi, sampinjonid, tomati, õuna, vutimuna ja punapeedi. 

Serveerisin rukkolasalati ja oliiviõli kastmega





















kommentaarid