neljapäev, 19. märts 2015

Kevadised wrapid

Kevad terendab, päike soojendab, linnud laulavad, loodus tärkab ja peatselt on pikniku aeg käes. Piknikule on alati hea kaasa võtta midagi kerget, lihtsat ja maitsvat.



Wrapid looduse keskel






Wrappide valmistamiseks läheb vaja:


8 tk täistera jahust wrappe 
1/3 kurki
2-3 tk tomatit
1 tk paprikat
peotäis idusid
mõned lillkapsa õisikud
magusat tšilli kastet



Lõika juurviljadest viilud, lase panni peal madalal kuumusel wrapid kergelt soojaks. Võta wrapid ja aseta juurviljad wrapi peale, keera wrapp rulli ja naudi seda värskust ja maitset, mida köögiviljad annavad.


kolmapäev, 18. märts 2015

Kartuli-spinati kroketid päikesekuivatatud tomatitega

Kartuli-spinati kroketid päikesekuivatatud tomatitega







Valmistamine:

Keeda kartulid pehmeks,tambi pudrunuiaga kartulid katki. Lisa pudru hulka külmutatud spinat, lase pudrul seista 3-5minutit, senikaua spinat sulab ülesse. Seejärel sega puder korralikult läbi, et spinat ilusti pudruga seguneks. Võta purgist päikesekuitatud tomatid, tükelda pisikesteks tükkideks ja lisa pudru hulka. Maitsesta smoked paprikaga.
Käte vahel valmista väikesed ovaalsed kroketid ja pane ahju 15-20 minutiks küpsema, kuniks kartulid on kergelt pruunika jume võtnud.

Koostis:

8-10tk kartulit
külmutatud spinat
päikesekuivatatud tomatid
maitseained (sool, pipark, smoked paprika)


Lillkapsas kurkumiga, kõrval kaunistuseks Katre koduleib. Lihtsalt parim!



Valmistamine: 

Lõika lillkapsast õisikud, raputa peale kurkumit ja veidikene oliiviõli. Sega lillkapsast ja kurkum omavahel läbi ja pane eelsoojendatud ahju küpsema 15-20minutiks.

Serveeri soojalt kroketite kõrvale


 

pühapäev, 15. märts 2015

Brownie maasikate ja banaaniga

Selle imepärase koogikese saladus peitub selles, et seda pole küpsetatud, valmib kiirelt ja on lihtne valmistada.


Brownie banaani ja maasikatega


Brownie valmistamiseks läheb vaja:

3 dl päevalilleseemneid
3 dl kaerahelbeid
240 g tumedat 70% sisaldusega šokolaadi
0,5 dl kookospiima
2 spl kakaod
2 spl agaavisiirupit
1 spl mett
50 g sarapuupähkleid

Purustasin köögikombainis päevalilleseemned ja kaerahelbed, lisasin päevalilleseemne massi hulka sarapuupähklid, mee, agaavi siirupi, jõhvikad ja pool klaasi vett.
Kuumutasin kookospiima, lisasin šokolaadi ja segasin ühtlaseks massiks. Šokolaadi massi valasin köögikombanisin oleva päevalilleseemne massi hulka ja vuristasin komponendid omavahel segamini.
Seejärel valasin segu vormi, silusin selle ühtlaseks ja panin külmkappi 20-30 minutiks seisma.
Kook on kergelt magusa maitsega ja üpriski rammus, aga see eest väga hea. 

Serveerisin brownie banaani, maasikate ja kookoshelvestega









teisipäev, 10. märts 2015

Kevadine smuuti

Mõnus kevadine smuuti banaanist, sellerist, sidrunist, spinastist ja ingverist.
Rohelised smuutid on tõeliselt toitvad ja vitamiini rikkad joogid või hoopsiki söögid, sest smuutid koosnevad üldiselt banaanist, marjadest, puuviljadest. Smuutid on puhastava toimega ja tõeliselt rohke vitamiini sisaldusega.








Kasutasin smuuti valmistamisel 


2-3 tk Banaani

peotäis Spinatit
1/3 Selleri vart
1/3 Sidruni
10g Ingverit
vesi - vee kogus sõltuvalt smuuti paksusest

Koorisin banaanid, pesin spinati lehed, tükeldasin selleri, pigistasin smuuti hulka sidruni ja tükeldasin ingveri väikesteks tükkideks, lisasin vee ja blenderasin smuuti kreemjaks. Smuuti valmistamine on lihtne ja kiire. Kellele rohelised joogid pole meelepärased võib rohelise asendada marjadega, näiteks külmutatud maasikate, vaarikate, põldmarjade, mustikate või mõne muu marja või aia saadusega. Smuuti võib olla igapäevane hommikusöök või siis hoopis vahepala kõigele muule. 


Smuutide kasulikkusest saad lugeda siit: http://eevarelli.com/10-pohjust-juu-rohelisi-smuutisid/


Kasutatud kirjandus: http://eevarelli.com/10-pohjust-juu-rohelisi-smuutisid/





esmaspäev, 9. märts 2015

Värviline muna muffin

Värviline muna muffin 
Muffini vormi sees saab valmistada nii soolased kui magusaid muffineid, leivakesi või munast tehtud pätsikesi mida on hea serveerida hommikusöögiks. 


Muna muffin
Serveerisin rukkolasalati ja kuivatatud kirsstomatitega, kuivatatud tomatil jääb hästi intensiivne ja tugev maitse, mis teeb selle toidu eriti maitsvaks ja värskust annavad sellele pätsikesele porru ja seller. 



Vaja läheb selleks:

3-4 tk kanamuna (soovitatavalt kodukana muna)
50 g porrut
40 g punast paprikat
30 g kuivatatud sellerit
peotäis kirsstomateid
rohelist sibulat
maitsetaimi


Tükeldasin köögiviljad 1-1,5cm suurusteks tükkideks. Kolppisin muna kergelt vahtu, määrisin muffinivormi võiga, muffini vormi põhja panin porru, selleri ja paprika. Munale võib juurde lisada erinevaid maitsetaimi(spianat, basiilik, tüümian või roheline sibul)
Järgmisena valasin munasegu muffini vormidesse juurviljade peale, lisasin mõned kuivatatud kirsstomatid ja seejärel küpsetasin ahjus 175-185°C juures 15-20 minutit. 









teisipäev, 3. märts 2015

Lillkapsariis, tomati vardad, läätse krõpsud

Lillkapsas. Pole just igapäevane nähtus seda mõnusat aiasaadust toidu sees kasutada, kuid mõnus vaheldus kõigele muule. Varem olen teinud lillkapsa põhjaga pitsat ja nüüd siis jõudsin lillkapsa riisini. Kusjuures mõne inimese võib täiesti ära petta selle toiduga.

Valmistamine:
Purustasin lillkapsas köögikombaisin riisiterade suuruseks. Tükeldasin sibula ja porru, seejärel praadisin või sees sibula ja porru poolkrõmpsuks, lisasin juurde maitseks kurkumi, karrit, kookospiima, soola ja pipart.



Serveerisin lillkapsariisi kirsstomati-spinati varraste ja läätsejahust krõpsudega.

Koostis:

0,5 tk lillkapsast
50 ml kookospiima
2 tl karri pulbrit
1 tk kurkumi
1-2tk küüslauku
40 g võid
sool
pipar









Banaani-kaerahelbe keeks

Keeksi lainel.
Toidutegemise juures on kõige põnevam see, et eales ei tea mis lõpuks välja tuleb ja miljon üks erinevat varianti on toitu valmistada ja serveerida. Väga hea ja mõnusa maitse andis kogu see kooslus. Toidu tegemine ei pea olema keeruline ja head asja saab valmis teha ka väga lihtsate vahenditega. 






Kaerahelbed purustasin kohviveskis, mul on veel vanast vene ajast selline imepärane tööriist olemas, mis 5 sekundiga purustab kaerahelvestest jahu valmis. Jahu sisse segasin 1tl küpsetuspulbrit. Püreestasin banaanid vähese veega, segasin püreestatud banaanid jahuga ühtlaseks massiks, lisasin juurde peotäis kreekapähkleid ja jõhvikaid. Magustamiseks kasutasin agaavisiirupit. 
Määrisin leivavormi võiga ja küpsetasin keeksi leivavormis 25-30minutit 175-185


Vaja läheb:

4 dl kaerahelbeid
3 tk banaani
peo täis kreeka pähkleid
peo täis jõhvikaid
agaavisiirupit
vormi määrimiseks taimset rasva

pühapäev, 1. märts 2015

Hommikusöök avokaado ja värske munaga

Avokaado roheliste herneste, punapeedi ja praetud munaga. Mõnus hommikueine




Kirju riisiroog

Mida teha eelmisel päeval järelejäänud riisist? Segasin kokku ühe imeväärse kuldkollase maitsetaimega, lisasin veidikene cayenne pipart, tükeldasin tomati, kurgi, paprika väikesteks kuubikuteks ja valmistasin kihilise riisiroa ja kuna oli veel järele jäänud mõningad porrulehed siis, et toit veel värviküllasem oleks praadisin porru kergelt poolkrõmpsuks ja serveerisin aurutatud progandite ja magusa tšilli kastmega.

Riisiroog juurviljadega



Riisiroa valmisamiseks läheb vaja:

Pruun riis 80g
porrut 20g
paprikat 20g
tomatit 20g
kurki 20g
porgandit 20g
värsket sibulat
sweet tšilli kastet


Kartuli-porru kotletid

Tõeliselt maitsvad pätsikesed, mida on lihtne valmistada. Natukene mässamist riivimise ja taigna valmistamisega kuid see on seda väärt.

Seekord tundsin kohe, et tahan teha midagi teistsugust ja kombineerisin kokku omavahel kartuli, porru, kookospiima ja maitseained. 


Kullakarva kartuli-porru pätsikesed


Valmistamine: Lõikasin porru keskelt pooleks tegin 5-7cm ribad, seejärel kuumutasin porru kergelt pannil, maitsestasin soola ja pipraga, järgmisena riivisin kartuli jämeda riiviga. Võtsin suurema kausi kuhu panin riivitud kartuli ja segasin juurde jahtunud porru, lisasin 30-40ml kookospiima ja tunde järgi vürtsköömneid.
Segasin taigna läbi ilusti ja valmistasin väikesed kotletid.

Väikene kartus oli, et kui ma pannipeal ümber hakkan kotlete keerama, siis võivad nad ära laguneda. Siiski minu üllatuseks jäid kotletid ilusti kokku. Küpsetasin pätsikesi madalal kuumusel ja seejärel panin veel 10-15minutiks ahju küpsema 180kraadiga.

Kotletide valmistamisel ei kasutatud jahu ega muna. Siduvaks aineks oli kookospiim ja kartulis olev vesi, ei midagi rohkemat. Sööjale on see paras pähkel, üldiselt esimese korraga ei pruugita aru saada mida kotlet sisaldab aga maitselt on see väga mõnus ja mahlane suutäis. 




Kotletide valmistamiseks läheb vaja:

6-7 tk karulit
80 g porrut
30-40 ml kookospiima
vürtsköömneid
soola
pipart




kommentaarid