esmaspäev, 27. oktoober 2014

Värviline munapätsike

Lihtne toit mis valmib kiirelt ja sobib nii suurtele kui väikestele.

Valmistamine:
Tükeldasin paprika, brokkoli, tomati väikesteks tükkideks ja panin muffinivormi kihiti üksteise peale. Kloppisin vispliga munad ja lisasin kodujuustu. Maitsestasin munasegu roosa soola ja pipraga. Valasin vormidesse munasegu ja panin ahju küpsema. 175-200kraadi juures umb 25-30minutit.





Koostis:
5-8 muna (oleneb sööjate arvust)
1 suur paprika
2tk väikesemat punapeeti
1/3tk brokkoli pead
sool
pipar

Serveerisin kurgi, tomati, avokaado ja greipiga.








neljapäev, 23. oktoober 2014

Sidruni ingveri küpsised

Naturaalsed küpsised ingverist ja sidrunist, ilma suhkru ja jahuta on saanud minu uueks lemmikuks.
Neid on hea süüa tee või kohvi kohvi kõrvale või näksida enne trenni minekut ja pealegi on neid lihtne valmistada ja küpsised annavad energiat kogu päevaks.



Sidruni-ingveri küpsised


Koostis:
3dl kaerahelbeid
3banaani
50g mandleid
sindrunit
laimi
ingverit

Kakukesed lõhega

Eestlaste üks suuri lemmikuid on võileib






Leiva kakukesed on valmistatud juuretise baasil, täistera rukkijahust.  Leivateost saate lugeda, kui otsite ülesse alapealkirja leiva valmistamine.

Tõeliselt hea ja mugav on süüa pätsikesi käest või siis lõigata pätsike pooleks ja panna sinna vahele midagi meelepärast, tomatit, kurki, avokaadot, lõhe, paprikat, basiilikut.
Kasutan toidude valmistamisel enamjaolt taimseid juur ja köögivilju ja vahest ka kala, tegelikult oleneb see täiesti tujust, aga enamasti meeldib mulle kaustada toitudes värve, eriti veel külmal sügiskuul.

 










teisipäev, 21. oktoober 2014

Porgandi kõrvitsapirukas

Porgandi ja kõrvitsa maitsekooslus




Valmistamine:
Esialgne mõte oli teha porgandi kõrvitsarull.
Leidsin ühe huvitava retsepti ja tegin taignapõhja täpselt samamoodi nagu retseptis kirjeldatud, kuid muutsin seda endajaoks meelepärasemaks. 
Nisujahu asendasin kaerajahuga, suhkrut ei lisanud üldse, kuna porgand on oma olemuselt juba magus ja suurendasin pisut või kogust. Valmistasin taigna: segasin jahu, küpsetus pulbri, toasooja või muna ja lisasin vähe haaval vett, sain aru, et midagi on puudu, seda tainast ei olnud võimalik rulli keerata, tainas oli selle jaoks liiga mure ja esialgne mõte kõrvitsarull teha võttis teise suuna. Ma pole kindel, kas asi oli retseptis või hoopiski tegijas.
Kuna seekord ei olnud kõrvitsarullii päev, võtsin koogivormi, mille põhja panin küpsetuspaberi, määrisin vormi kergelt võiga ja tegin taignast koogipõhja 1,0-1,5cm paksune kiht.
Eelnevalt olin valmis riivinud porgandi ja puhastanud kõrvitsa, millest valmistasin püree. Osa kõrvitsapüreest läks koogi põhja katteks ja teine osa jäi pealmise kihi jaoks. Purustasin veel peo täis mandeleid ja sama palju datleid mille segasin kokku riivitud porgandiga ja panin järgmise kihina porgandimassi, seejärel võitsin järele jäänud kõrvitsa püree, millele lisasin muna ja toorjuustu. Segasin koostisained omavahel ühtlaseks massiks ja valasin viimase kihina koogipeale.
Küpsetasin 200kraadi juures 25-30minutit. 

NB; kuna esialgselt pidi tulema sellest valmistisest rull siis oli ka jahu kogus suurem, aga julgelt võib jahu kogust poole võrra vähendada, kui teha kooki minu retsepti järgi. Kuna porgand on magus, siis datel teeb koogi veel magusamaks, niiet võib ka datlid ära jätta ja asendada näiteks pähklilistega.


Koostis

Tainas:
450g kaerajahu
1tl küpsetuspulbrit
100g võid
1 muna
1 dl vett

Täidis:
300g porgandit
peo täis mandleid
peo täis datleid

Pealmine kate:
kõrvitsa püree 100g
90g toorjuustu
1 muna

Allikas: http://toidutegu.wordpress.com/2010/09/26/korvitsarull/












pühapäev, 19. oktoober 2014

Banaani kaerahelbe küpsised šokolaadiga






Valmistamine: 
Naturaalsed küpsised kaerahelveste, banaani ja šokolaadiga. Banaan on tõeliselt hea puuvili mida saab kasutada väga paljudes toitudes. Seekord siis tekkis mõte, teha küpsiseid. Purustasin köögikombainiga kaerahelbed, mandlid ja rosinad, segasin toiduained omavahel ja teisse kaussi tükeldasin banaani, kus purustasin banaani kreemjaks massiks. Segasin omavahel banaani ja kaerahelbed, vormisin pätsikesed ja panin ahjuplaadile, soojendasin ahju ja panin pätsikesed küpsema 200kraadi juures 20-25min
Sulatasin vesivannil šokolaadi ja kaunistasin pätsikesed šokolaadiga.  
Super magustoit, mis valmib kiiresti ja kergema vaevata. 

Koostis:
6dl kaerahelbeid
50g mandleid
40g rosinaid
60g tume šokolaadi
5 banaani

Täidetud paprika munaga

Värviline hommikusöök




Valmistamine:
Lõikasin paprika pooleks, puhastasin sisu ja valmistasin muna segu. Kloppisin munad ja tükeldasin spinati ja fetajuustu. Maitsetasin valge pipra ja kurkumiga ja valasin munasegu paprika sisse ja panin ahju küpsema 175-185 kraadiga 15-20minutiks küpsema.

Serveerisin: punase kapsa ja hiina salatiga7
Koostis:
1tk paprika
2 muna
10g spinatit
30g fetajuustu
40g lillat kapsast
20g hiina salatit
20g suitsusinki

esmaspäev, 13. oktoober 2014

Punapeet vutimuna ja mozarellaga

Kui omavahel kohtuvad punapeet, vutimuna ja mozarella.



Kiiresti valmiv, lihtne ja toitev roog.

Valmistamine:
Pošeerisin(uputasin) vutimunad äädikavee sees 2-3minutit. Viilutasin punapeedi ja mozarella.
Lõikasin hiinakapsa ja segasin kokku spinatiga ja pigistasin salati peale sidrunimahla ja maitseks lisasin valget pipart.
Punapeedi viilupeale panin pošeeritud vutimuna ja seejärel lisasin mozarella juustu ja panin ahju küpsema 200kraadiga 5-7 minutiks, valmistasin ette salatipõhja millele serveerisin punapeedilõigud.

Koostis
Punapeet
vutimuna
mozarella juust
Salat:
Hiinakapsas
spinat
roheline paprika
sidrunimahl






reede, 10. oktoober 2014

Riisi brokkoli kotletid







Keetsin pruuni riisi 15-20minutit, loputasin riisi külma vee all ja jätsin nõrguma 10 minutiks. Samal ajal kui riis nõrgus valmistasin ette nii brokkoli ja kõrvitsa. Lõikasin veerand brokkolipead ja 200g kõrvitsat(eelnevalt puhastasin) väiksemaks, seejärel vuristasin läbi köögikombaini. Koorisin ja tükeldasin keskmist kasvu sibula ja lisasin maitseained (sool, pipar, koriander, kurkum vürtsköömen) ja lisasin brokkoli-kõrvitsa massihulka. Vuristasin köögikombainiga juurviljad.
Võtsin nõrutatud riisi ja panin riisi anumasse kuhu segasin valmis kotleti taigna, sinna hulka lõin 1-2tk muna, sideainena lisasin jahu 2-3spl, kasutasin neljavilja jahusegu. Kotleti massi segasin veel leotatud saiaga 1-2viilu. Eelsoojendasin panni, tegin väikesed pätsikesed ja panin pätsikesed madala kuumusega küpsema. Mõlemat poolt praadisin pätsikesi umbes 3-4minutit.väheses õlis(kookosrasv) ja lasin neil peale valmimist jahtuda 10-15minutit.  
Minule endale meeldivad mahedama poolsed kotletid, tegin neid esimest korda ja jäin tulemusega väga rahule. Kindlasti tuleb nende kotletide puhul olla ettevaatlik kuumusega, kotletid küpsevad kenasti läbi madalal kuumusel ja oma olemuselt on nad väga õrnad ja tuleb olla ettevaatlik nende ringi pööramisel. 

Koostis:

Riis 300g
brokkoli 100g
kõrvits 100g
muna 1-2tk
jahu 2-3spl
sai 2 viilu
sool 
pipar
kurkum

esmaspäev, 6. oktoober 2014

Smuutid ja mahlad

Tervislik smuuti toortatra ja spinatiga




Smuuti on parim toit millega oma päeva alustada. Kuna toortatraga mul kogemused puudusid, ei teadnud mis sellest välja tuleb, kuid see smuuti ületas mu ootused. Tatar smuuti sees võib tunduda esialgu kahtlase väärtusega, kuid tegelikult on see suurepärane koostisaine ja vaheldus kõikidele teistele maitsetele.

Valmistamine:
Pesin spinati, tükeldasin banaani, lisasin 2spl toortatart ja segu hulka lisasin veel toor maasikamoosi, pool klaasi vett ja blenderdasin puuviljad koos tatra ja spiantiga kreemaks massiks.

Serveeri kohe.

Koostis:
1 peotäis spinatit
2 spl toortatart
1 tk banaan
klaas vett
1dl maasikamoosi või purustatud maasikaid




Roheline smuuti





Rohelised smuutid pakatavad energiast kui ka värvi poolest ja on ühed parimad väejoogid hommikuseks äratuseks.
Smuutisid saab teha mitut moodi, võib kasutada ainult rohelist värvi juurvilju(jääsalat, tomat, kurk, seller, porgand, suvikõrvits, spinat, brokkoli, basiilik või teha smuuti puuviljadest kus on lisatud rohelisi spinati lehtesid. Smuutide puhul on meeldiv see, et siin ei olegi mingit kindlat retsepti vaid teed nendest puu, juur ja köögiviljadest mis parasjagu käepärast on. Algajale smuutisõbrale soovitaks kindlasti magusamapoolseid smuutisid, kindlasti üks meeldivamaid puuvilju smuuti sees on banaan mis annab joogile mõnusa kreemja konsistentsi. Puuviljad mida smuuti sees kasutada: Õun, pirn, ploom, viinamari, melon, arbuus, pirn, avokaado, kiivi, greip, apelsin, ananass, maasikad, vaarikad. Lisan siia enda lemmik smuuti retsepti mida ise kasutan.
Miks juua rohelisi smuutisid leiad siit: Rohelise smuuti kasulikkus

Lihtne, hea ja  toitev banaani spinati mahedik

Koostis:
Spinat 1 peotäis
vesi 3dl
banaan 2tk
pirn 1tk
sidrun 0,5tk

Valmistamine:
Pesin puuviljad ja spinati lehed, panin spinat koos veega anumasse kus valmistasin smuuti, purustasin saumikseriga spinati ja lisasin hulka banaani, tükeldatud pirni ja pool sidrunist. Püreestasin saumikseriga kreemja massi. Kõige mõnusam on juua smuutit  kohe peale valmistamitamist kuna siis säilib nii smuuti värv kui ka maitseomadused.

Kasutatud allikas
http://eevarelli.com/rohkem-rohelisi-smuutisid-uueks-aastaks/



pühapäev, 5. oktoober 2014

Küpsetised

Tervislikud muffinid kodujuustu, päikesekuivatatud tomatite ja spinatiga




Koostis:

Kodujuust 400g
riivjuust 2,5dl
päikesekuivatatud tomat 40g
spinat 20g
muna 2tk
või 125g
kookospiim/vesi 0,5klaasi
jahu, kaustasin (rukki, kõrvitsa ja tatra jahu) 5dl
küpsetuspulber 1-2tl
maitseained (sool, pipar)

Valmistamine:

Eelsoojendasin ahju 200 kraadini.
Segasin kokku muna, sulatatud või riivjuustu ja kodujuustu. Teises kausis segasin omavahel jahu (täistera rukki, kõrvitsa ja tatrajahu) küpsetuspulbri ja maitseained. Võtsin juustu, muna ja sulatatud või massi, mille hulka segasin jahusegu ja kõige lõpuks lisasin kookospiima. Määrin muffinipanni võiga, asetan taigna pesadesse ja küpsetan 20-25 minutit 175-200kraadi juures. Antud kogustest saab 12 muffinit. Taigna juures on oluline segada seda nii vähe kui võimalik.

Leidsin retsepti siit kodujuustu muffinid minujaoks oli oluline selle retsepti juures saada teada kuivainete kogus, kõik muu tegin enda väljanägemise järgi. Nisujahu asendasin rukkijahu,kõrvitsaseemnejahu ja tatrajahuga. Maitse jäi muffinitel puhas ja mõnusalt oli tunda nii rukki kui ka tatra maitset.

Sobib nii sünnipäeva lauale, piknikule kui ka niisama söömiseks.

Kasutatud allikas:
http://toidutare.ee/k%C3%BCpsetised/muffinid/FA88/
 

kommentaarid