teisipäev, 13. jaanuar 2015

Sushi valmistamine

Sushi valmistamise juures on kõige olulisem riisi keetmine ja ilmselt sellepärast ma polnud kunagi varem sushi valmistamisega kokku puutunud. Nüüd tekkis tunne, et peaks proovima. Niisiis läksin poodi, ostsin sushi tegemiseks kõik vajamineva, enne seda lugesin läbi Aet köögis sushi valmistamise soovituse- Pesin riisi korralikult läbi külma vee all läbi lasin sõela peal oleval riisil 20-25min külma vee alla joosta, niikaua kuni enam ei olnud vesi hägune. Esimesel kahel korral on riis kenasti välja tulnud ja pole olnud mingisugust probleemi, et riis pudruks keeks või ei kleepuks.

Kõik muu on sushi valmistamise juures imelihtne. Lõikad endale sushi vahele meelepärased koostiosad, soovitavalt viilud. Mina kasutasin: kurki, avokaadot, paprikat, soolalõhe ja krabipulki.

Sushi keeramise jaoks on vajalik veel bambusmatt ja norilehed. Bambusmati peale paned norilehe ja norilehe peale paned jahtunud riisi ja siis ülejäänud koostisosad, mille bambusmati abil rulliks keerad. 
Kõik vajamineva informatsiooni sushi valmistamise jaoks leiad Aet köögis blogist Sushi valmistamine





Valmistamine:

Kasutasin veskimati sushiriisi. Pesin riisi korralikult külma vee all 25-30minutit, seejärel võtsin poti mille ääred olid sügavamad ja potipõhi laiem, lisasin kõigepealt riisi ja seejärel vee.

500g/riisi - 750ml vett, kuna sushi riisi keetmisel on väga oluline temperatuur siis olin lugenud, et kõigepealt tuleb panna kõige kuumema temperatuuri peale ja siis alandada kuumust miinimumini.
Vaatasin kui riis õrnalt podisema hakkas siis selles hetkest umb 3minutit lasin tugeval kuumusel keeda ja seejärel alandasin kuumuse miinimumini. Kui nägin, et on liigpalju vett lisasin kuumust ja alandasin temperatuuri. Kuniks riis oli vee enda sisse imbunud. Riisi maitsestasin riisiäädika ja meresoolaga soojalt. NB: soovitan vahepeal riisi maitsta, et saaks teada kaua peaks riis tulel olema, nii ei ole ohtu, et riis üle keeks. Seejärel jahutasin riisi korralikult maha ja alustasin sushirulli valmistamist. Nori lehe peale asteasin riisi, mille õrnalt vajutasin norilehe külge,  jätsin ühest servast 2cm vahe, et hiljem saaks rulli korralikult kokku keerata. Riisi peale asetasin soolalõhe, paprika, kurgi ja avokaado viilud. Rulli keeramisel ei ole vaja kasutada jõudu, kui siis õige pisut, aga üldiselt kui riis on õigesti keedetud jääb see niisamagi kokku. 

Klassikaline sushi rull on valmistatud riisiga, kuid tegin ka tervislikuma variandi kruupide, sibula, paprika ja kukeseentega ja kuna oli sünnipäevale minek siis võtsin külla neidki kaasa ja väga huvitav oli jälgida inimeste emotsioone kui tegu ei ole tavalise sushi rulliga vaid norilehe vahele on keeratud hoopiski kruup. Idee sain ma ühelt sõbralt ja kui esimest korda seda nägin siis mõtlesin peale vaadataes, et see on verivorst ja ega väga palju puudu ei jäänud. Kahjuks pilti mul ei ole kruubist tehtud sushidest, aga omamoodi maitseelamus on see küll. 

Kasutatud kirjandus












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

kommentaarid