neljapäev, 27. november 2014

Trühvlikommid

Mõnusad, suussulavad trühvlikommid šokolaadist

Neid väikesi maiustusi on tore meisterdada, sest variante kuidas neid teha on tõeliselt palju.
Olen endalegi üllatuseks hakanud meisterdama trühvlikomme.
Lemmikud on kakao-šokolaadi trühvlikommid ja valgest šokolaadist kommid jõhvikatega ja veidike teravamaid elamusi saab tšilli trühvlite näol. 
Mul oli olemas mingisugune õhk õrn meenutus kooliajast, kui neid valmistasin, niisiis pidin turgutama enda mälu ja leidsin internetist valgete trühvlite retsepti. Esimest korda kui neid valmistasin jäid kommid liiga vedelad, teisel korral juba teadsin, mida muuta, et nendest saaksid tõeliselt isuäratavad maiustused.
Jõulud on kohe-kohe ukse ees ja türhvlikommid on suurepärane kingitus sünnipäevaks või jõuludeks sõbra kingikotti.




Valmistamine:

Lasin vahukoore kergelt kuumaks, võtsin poti tulelt, lisasin potti šokolaadi ja segasin niikaua kuni šokolaad on muutus parajalt vedelaks ja ühtegi tükki enam näha ei olnud. Jahutasin šokolaadi toatemperatuuril ja panin külmkappi hanguma 1.5-2tunniks. Seejärel võtsin šokolaadimassi, kuhu segasin kokku purustatud jõhvikad ja toorjuustu.
Valmistasin trühvlipallid ja veeratasin pallikesi kookoshelveste sees. Maitseks olen kasutanud, värsket ingverit, kuivatatud tšillit, astelpaju jahu, sidrunit või apelsini koort.
Šokolaadi temp peab olema 40 kraadi või vähem, kui šokolaadi kõrgema temperatuuri juures sulatada või kindel olla, et šokolaad läheb tükki.

17tk trühvlit
Koostis:
1dl vahukoort
240g valget küpsetusšokolaadi
peotäis jõhvikaid
75g toorjuutu
kookoshelbed


Kasutatud allikas:
http://toiduteemal.blogspot.com/2012/12/valge-sokolaadi-truhvlid-kookosega.html

















kolmapäev, 26. november 2014

Šokolaadi kook mustikate ja punasesõstraga

Koogimaailm on tohutu suur ja maitseid jagub igale ühele, kuid šokolaad on peaaegu alati kindlapeale minek.




Sirvides koogiraamatuid leidsin lõpuks selle mida otsisin. Lihtne ja originaale šokolaadikoogi retsept, mis töötab alati. Vahepeal tekkis mõte teha toorkooki, kuid lõpuks langes kaalukauss ikkagi küpsetatud šokolaadikoogile. Esialgu võib tunduda kook liiga magus, kuid kui kaunistada kook natukene hapumate marjadega. Punanesõstar, pohl või astelpaju marjad neutraliseerivad selle magususe ja kook lausa sulab suus.


Vaja läheb:
* 200 g võid
* 2,5 dl suhkrut (see on ~25 kuhjaga teelusikatäit)
* 2 tl vanillisuhkrut
* 4 muna
* 250 g tumedat šokolaadi
* 2 tl küpsetuspulbrit
* 3 dl jahu (see on ~9 kuhjaga supilusikatäit)
* 0,5 tl soola
* 2 dl kohvikoort (ehk 200 ml pakk)

Koogi valmistamine ja retsept 

Kasutatud allikas:
http://meieeluilu.blogspot.com/2014/01/retsept-parim-sokolaadikook.html























esmaspäev, 17. november 2014

Šokolaadi trühvlid

Magusmõrudad maitsed




Idee trühvleid teha toodi mulle kandikul kätte kui käisin raamatukogus otsimas raamatut China Study( Hiina Uurimus), aga pika otsimise peale selgus, et raamatukogus ei olegi eesti keelde trükitud seda raamatut ja minu küsimuse peale, et kust ma leian taimetoidu raamatuid toodi mulle ühe Eesti vegantoidu kokaraamat, mida põgusalt sirvisin ja sealt jäi silma trühvlite retsept.
Nüüd aga tagasi China study juurde. Raamat põhineb ühel senini kõige laiaulatuslikumal toitumisuuringul, mille viis läbi Cornelli Ülikooli professor dr T. Colin Campbell 1970-1980ndatel aastatel. Raamatus räägitakse loomsete toiduainete tarbimise ja krooniliste haiguste seostest. sh diabeet, südamehaigused ning vähk. Uuringu kokkuvõttena selgus, et inimestel, kes toituvad peamiselt taimedest, on väiksem võimalus jääda nimetatud haigustesse, samuti on taimetoidul olles nende haiguste kulgu võimalik peatada ning tagasi pöörata. Kuulsin sellest raamatust esmakordselt lugedes Dr Douglas Graham 80/10/10 elustiilist ja kohe siis tekkis huvi, see raamat endale hankida. Kui kellegil on see raamat olemas, siis laenaksin seda hea meelega.

Retsept mille leidsin raamatust "Tähtpäevad Taimetoiduga"





Trühvlite valmistamine

Kuna see retsept tundus minujaoks liiga magus täiendasin seda retsepti endale sobivate koostisainetega.
Kasutasin trühvilte valmistamisel kookospiima, mille ajasin keema, tõstsin poti tulelt ja lisasin 70%  šokolaadi ja apelsini koore. Seejärel panin šokolaadi massi külmikusse tunniks, pooleteiseks tahkuma.

Järgmisena võtsin kausi kuhu segasin kokku omavahel purustatud vanatallinna kommid koos apelsinimahlaga, soojendasin õrnal kuumusel ja lisasin vähe haaval kakaod, see järeli lisasin pähklipuru, purustatud digestive küpsised, riia palsami., mille segasin ühtlaseks massiks ja jätsin toatemperatuuril seisma, seniks kuni šokolaad tahkus.

Pärast tundi aega šokolaadi tahkumist, võtsin külmkapist šokolaadi ja segasin kokku kakao massiga, millest vormisin pöidlasuurused trühvli kommid. Viimaseks veeretasin trühvlid kakao sees ristipõiki läbi ja panin külmkappi tahkuma. Kuna kakaod võib saada liigapalju siis on mõistlik türhvlid sõela peal läbi sõeluda, muidu võivad trühvlid jääda liiga kakaoseks.

Retsepti Koostis:

14tk 

100g šokolaadi(70% kakao sisaldusega)
70g kookospiima
apelsini koor(fileerisin veerand apelsini koort ja tükeldasin väikesteks tükkideks)
kakao 4-5spl
pähkleid tunde järgi
3 digestive küpsist
värskelt pressitud apelsiini mahl
riia palsamit 1spl
vanatallinna komme 8 tk













neljapäev, 13. november 2014

Banaani ampsud kreemja astelpaju mütsiga

Banaani ampsud




Valmistamine:

Koorisin ja tükeldasin banaanid, kuna banaan tõmbub väga kiirelt mustaks, siis on soovitatav banaane leotada sidrunivee sees ja hiljem köögipaberiga banaanid kergelt üle kuivatada. Järgmisena
sulatasin madalal kuumusel vesivannil 70% šokolaadi ja samal ajal kui šokolaad sulas valmistasin ette pähklisegu(pähklipuru, kaneel, kakao, palmisuhkur). Võtsin banaanid vee seest, kuivatasin ja paneerierisin pähklisegu sees nii, et banaanid oleksid ilusti kaetud pähklipuruga. Seejärel kaunistasin banaani ampsud šokolaadiga ja viimaseks mikserdasin vahukoore, kuhu panin tee lusika täis mett ja astelpaju jooki.

Koostis:
banaan
pähkel
kakao
tume šokolaad
kaneel
palmisuhkur
vahukoor
astelpaju mahl
jõhvikad













kolmapäev, 12. november 2014

Tervislik snäkk

Praegu on väljas külm ja pime aeg, organism vajab rohkem kütust kui varem ja sellest inspireerituna tekkis idee teha tervislikke snäkke, mis sobivad nii kingituseks kui ka niisama söömiseks.







Vaja läheb:

Kaerahelbeid
jõhvikaid
rosinaid
pähkleid
ingverit
seesamiseemneid
kõrvitsaseemneid
piparmündi teed
datleid
mett

Valmistamine: 

Tee valmis tee, lisa blendrisse datlid ja purusta datlid tee sees. Tulemuseks jääb datlimoos. Järgmisena sega omavahel kuivained, seemned, pähklid, rosinad ja jõhvikad ja vala nende peale datlimoos ja valmis segu vala ahjuplaadile ja vormi endale sobivas mõõtmes snäkid.
Küpseta ahjus 175kraadi juures 15-20min.





















Toortatra küpsised

Tervisest pakatavad toortatra pallid





Üks pereisa pöördus minu poole palvega, et teeksin midagi sellist, mida on lastele hea kätte anda, kerge süüa ja mis oleks suhkruvaba. Mõtlesingi siis, et mis see olla võiks, olen siin katsetanud nii kaerahelvestest, seemnetest ja ka toortatrast magusaid komme, küpsiseid ja suupisteid. 

Toortatar on kasulik toiduaine. Temast valmistatud road on organisimis hästi omastatavad ning annavad pikaaegse täiskõhutunde. Kellel huvi see saab lugeda siit: MIKS JUST TOORTATAR?
Toortoidu ringkondades on toortatar väga populaarne toiduaine ja olen minagi enda jaoks avastanud toortatra võlu. Esialgu võib see teraline põllusaadus olla pisut harjumatu maitsega.
Tatart tuleb eelnevalt 10-12 tundi leotada ja siis pesta korralikult läbi külma vee all mitmeid kordi.

Kui tatar on üleöö seisnud ja pestud siis võib hakata valmistama sellest toitu, olen teinud erinevaid salateid, smuutisid, küpsetisi, küpsiseid ja ka magustoite. 

Toortatra küpsised

Koostis:
400g toortatart
200g kaerahelbeid
peo täis jõhvikaid
peo täis rosinaid
10-12 datleid
astelpajujahu
mesi

Valmistamine:

Sega omavahel koostisained ja valmista taignast pallid. Küpseta 175-200kraadi juures 20-25min

Kasutatud allikas:













reede, 7. november 2014

Naturaalsed kommid datlitest

Magusad kommid datlitest, kaerahelvestest, jõhvikatest, spinatist ja kakaost.




Mõnus snäkk nii suurtele kui väikestele magusasõpradele.

Valmistasin massi, datlitest, kaerahelbest ja kuivatatud puuviljadest. Köögikombainiga purustasin  komponendeid segamini ja seejärel veeretasin väikesed pallid. Maiustesse võib lisada enda nägemise järgi ükskõik millist kuivatatud puuvilja või marja.


Koostis:
kaerahelbeid
datlid
jõvikad
kakao
vesi
spinat
seesamiseemned
pähklid
päevalilleseemned






teisipäev, 4. november 2014

Omlett spinati ja paprikaga

Lihtne ja kiire hommikusöök 2-le





Vaja läheb:

4-5muna
peotäis spinatit
1tk sibul
1tk paprika
50g pärlsibulaid
päikesekuivatatud tomateid
vesi

Valmistamine: klopi lahti munad, maitsesta soola ja pipraga, lisa vesi.
Panni peal kuumuta õrnalt sibul ja paprika, lisa juurde päikesekuivatatud tomat, paprika ja viimasena vala pannipeale munasegu.
Küpseta madalal kuumusel 20-25min

Serveeri värske salatiga





 

Greibi apelsini mahl

Mõnus hommikune vitmiinipomm värskelt pressitud apelsinist ja greibist





Valmistmine:
Lõikasin greibi ülemise otsa pealt maha ja uuristasin greibi seest tühjaks. Pressisin apelsini, greibi sisu purustasin saumikseriga ja et maitse magusam oleks lisasin pool kiivit mille samuti purustasin. Serveerisin sidruni viilude ja kiiviga.

Koostis:
1 greip
1 apelsin
0,5 tk kiivi
sidrun











kommentaarid