teisipäev, 27. jaanuar 2015

Miniburgerid

Valmistasin kahte sorti burgeried. Ühed valmisid kikerherne, ubade kotletiga ja teised valmistasin punapeedist ja kikerhernestest. Kõik muu on peaaegu sama nagu tavaliselgi burgeril, selle vahega, et valgest jahust tehtud kukli asemel kasutasin rukki kukleid ja burgeri vahel on toitev pätsike kikerhernest, sibulast ja ubadest.


Burger kikerherneste ja ubadega




Burgeri valmistamiseks läheb vaja:


Koostis:
Tomat
Kurk
Sibul 1-2 viilu
Avokaado 1/5tk
Oad tomatikastmes 250g
Kikerherned 400g
Täisterakuklid 4-8tk
Pestokaste

Valmistamine: 
Kikerherned pesin külma veel all korralikult läbi, kuna konservherned on vedeliku sees, mis tekitavad liigset raskustunnet kõhus on soovitatav kikerherned korralikult läbi pesta. 

Kikeherned ja konservoad vajutasin pudrunuiaga ühtlaseks massiks, lisasin purustatud sibula ja maitseained(meresool, valge pipar, kurkum, 1spl kvaliteet jahu). Valmistasin kikerhernemassist väikesed pätsikesed ja paneerisin riivsaias ja küpsetasin madalal kuumusel pätsikesed kuldpruuniks.
Järgmisena tükeldasin burgeri jaoks vajaminevad juurviljad (tomat, kurk, avokaado, punane sibul, jääsalat). Määrisin leiva peale pestokastet ja panin kõigepealt salatilehe siis punase sibula, kurgi, tomati ja kõigepeale ubadest ja kikerhernest valmistatud kotleti, lõpptulemus jääb väga mõnus ja sobib süüa ka ilma kastmeta.

Burger Kikerherneste ja punapeediga


Riivisin punapeedi seejärel vajutasin pudrunuiaga kikerherned ühtlaseks massiks, lisasin purustatud sibula ja maitseained(meresool, valge pipar, kurkum). Segasin omavahel kokku punapeedi ja kikerherned Valmistasin kikerhernemassist väikesed pätsikesed ja küpsetasin madalal kuumusel pätsikesed kuldpruuniks. Kuna punapeet ja kikerhernes sidus omavahel kokku, sis neid pätsikesi ma ei paneerinudki. 
Järgmisena tükeldasin burgeri jaoks vajaminevad juurviljad (tomat, kurk, avokaado, punane sibul, jääsalat). Määrisin leiva peale pestokastet ja panin kõigepealt salatilehe leiva peale seejärel tomati, punapeedi kotleti, kurgi, sibula ja täistera kukli, Tulemuse jääb mõnus ja mahlane ja pakub maitseealmuse sööjale. 


neljapäev, 22. jaanuar 2015

Hommikusöögiks

Hommikusöök on päeva tähtsaim osa ja võiks olla võimalikult mitmekesine.Päeva oleks hea alustada 1-2 klaasitäie sidruni veega pool tundi enne söömist. Minu hommikusöögid viimastel kuudel on olnud enamasti puuviljad, marjad, smuutid, salatid, praetud või keedetud vutimuna, omlett, banaani pannkoogid, müslibatoonid, avokaado, pähklid ehk siis kokkuvõtvalt võiks öelda rohkem toitu mida keha vajab rakutasandil ja mida keha omastab paremini.

Lisan siia mõne valiku minu hommikusöögi menüüst

Vutimuna salat
Salat on valmistatud:

Jääsalat  150-200g
tomat 40g
kurk 40g
avokaado 1tk
selleri vars
paprika 1tk
apelsin 3-4viilu
vutimuna

Maitsetamiseks:
sidrun
sweet tšilli
valge pipar

Tükelda jääsalat, tomat, kurk, avokaado, seller ja ülejäänud köögiviljad väikesteks tükkideks. Maitsesta pipra sidruni ja sweet tšilliga. Selline ports on mõeldud füüsiliselt aktiivsele inimesele, kust saab kätte kõik eluks vajaliku.





Vutimuna salat värviliste juurviljade ja magusa tšilli kastmega

Röstitud kaerahelbed vaarikamoosi puuviljade ja pähklitega. 

Röstitud kaerahelbed banaanikreemi, astelpaju marjade ja kiiviga

Röstitud kaerahelbed kakao banaani kreemiga




teisipäev, 20. jaanuar 2015

Kikerherne-selleri pallid

Mõnus snäkk mis sobib nii eelroaks, salatiks või suupisteks



Kasutasin roa valmistamisel konserv kikerherneid, aga võib ka kasutada naturaalseid kikerherneid mida leotad vee sees üleöö, siis jääb konsistent natukene tugevam ja tervalisem, kuid maitset see ei muuda. Varasemalt olen teinud falafelli palle peaaegu samamoodi, selle vahega, et ei kasutanud vürtsköömneid, koriandrit, peterselli, seekord proovisin selleri ja küüslauguga. Kikerherned vajutasin katki kahvliga, tükeldasin varsselleri pisikesteks tükkideks ja lisasin tükeldatud küüslaugu massi hulka, kuna herned ja seller annavad toidule mõnusa maitse, siis kasutasin maitsetamiseks valget pipart. Valmistasin hernestest, sellerist ja küüslaugust massi, lisasin veidikene konservispurgis olevat kikerherne vedelikku ja segasin ühtlaseks massiks. Esialgu proovisin pallikesi küpsetada madalal kuumusel panni peal, aga kuna puudus siduv aine siis pallikesed vajusid laiali ja muutsin strateegiat. Paneerisin pallikesed kõigepealt munaga ja seejärel riivsaiaga. Pallide tegemiseks on mitmeid erinevaid variante, võib küpsetada ahjus madalal kuumusel või kellel pole õli vastu midagi võib neid kergelt fritüürida õli sees või kolmandaks praepanni peal küpsetada. Kõige kiirem lahendus neist on õli sees küpsetamine. Sel juhul peab olema õli kuum ja pallikesed võtavad kergelt pruunika jume endale külge.
Selle mõnusa roa juurde kuulub ka kergelt vürtsine kookose karrikaste. Pallikesed võiksid jääta pöidla suurused või veidikene suuremad.  


Pallide valmistamiseks läheb vaja

2tk 400ml kikerherneid
50g tükeldatud varssellerit
1tk küüslaugu küün
valge pipar
Paneerimiseks:
1-2tk muna
riivsai

Serveerimiseks läheb vaja:

Peotäis idusid
0,5tk avokaadot
kurki
paprikat

Karri kaste:

Kookospiim 50ml
kurkum
karripulber
laimipipar
sool

Loe kikerherne kohta siit:
http://www.tervisekool.ee/tervisekool/failid/File/lugemist/toiduained/Toitumisteraapia%20nr%202%20Kikerherned.pdf










teisipäev, 13. jaanuar 2015

Puuviljad šokolaadi kuues

Magustoit mis sobib, nii sünnipäevalauale, kui ka külalistele pakkumiseks ja pealegi on seda lihtne ja kerge valmistada. 

Vaja läheb selleks banaani, mandariin, küpsetus šokolaadi, pähkleid ja kookoshelbeid.

Valmistamine: 
Sulata vesivannil šokolaad. Koori banaan ja mandariin. Lõika banaan endale sobivaks tükiks. Banaan pane pulga otsa, kaustasin sushipulkasid, kuid parem on kasutada jäätispulkasid, siis ei ole ohtu, et banaan või mandariin pulga otsast plehku paneks. Kui šokolaad on sulanud võta pulga otsas banaan ja määri šokolaadiga kokku ja pudista üle kookose ja mandlilaastu puruga. Lase toa temperatuuril 45minutit seista ja magustoit ongi valmis söömiseks. 

















Peedi carppacio

Keeda peet ja lõika õhukesed viilud peedist. Serveeri rukkolasalati, kerge kastmega(sidrun, oliiviõli, sool, valgepipar). Maitsesta õrnalt soola ja valge pipraga

Carpaccio on teada tuntud Itaaliast pärit eelroogo värskest külmutatud lihast või kalast. Toores liha maitsestakse, külmutatakse ja seejärel lõigatakse õhukesed viilud mis asetatakse taldrikule, kus liha hakkab kergelt ülesse sulama ja tavaliselt serveeritakse kas rukkola salati, parmesani juustu ja õlikastmega.

Samamoodi võib teha peediga, lõikad õhukesed viilud umb 10-12 viilu asetad taldrikule ja serveerid kerge rukkolasalati ja kastmega. 



Peedi carpaccio vutimuna ja avokaadoga


Sushi valmistamine

Sushi valmistamise juures on kõige olulisem riisi keetmine ja ilmselt sellepärast ma polnud kunagi varem sushi valmistamisega kokku puutunud. Nüüd tekkis tunne, et peaks proovima. Niisiis läksin poodi, ostsin sushi tegemiseks kõik vajamineva, enne seda lugesin läbi Aet köögis sushi valmistamise soovituse- Pesin riisi korralikult läbi külma vee all läbi lasin sõela peal oleval riisil 20-25min külma vee alla joosta, niikaua kuni enam ei olnud vesi hägune. Esimesel kahel korral on riis kenasti välja tulnud ja pole olnud mingisugust probleemi, et riis pudruks keeks või ei kleepuks.

Kõik muu on sushi valmistamise juures imelihtne. Lõikad endale sushi vahele meelepärased koostiosad, soovitavalt viilud. Mina kasutasin: kurki, avokaadot, paprikat, soolalõhe ja krabipulki.

Sushi keeramise jaoks on vajalik veel bambusmatt ja norilehed. Bambusmati peale paned norilehe ja norilehe peale paned jahtunud riisi ja siis ülejäänud koostisosad, mille bambusmati abil rulliks keerad. 
Kõik vajamineva informatsiooni sushi valmistamise jaoks leiad Aet köögis blogist Sushi valmistamine





Valmistamine:

Kasutasin veskimati sushiriisi. Pesin riisi korralikult külma vee all 25-30minutit, seejärel võtsin poti mille ääred olid sügavamad ja potipõhi laiem, lisasin kõigepealt riisi ja seejärel vee.

500g/riisi - 750ml vett, kuna sushi riisi keetmisel on väga oluline temperatuur siis olin lugenud, et kõigepealt tuleb panna kõige kuumema temperatuuri peale ja siis alandada kuumust miinimumini.
Vaatasin kui riis õrnalt podisema hakkas siis selles hetkest umb 3minutit lasin tugeval kuumusel keeda ja seejärel alandasin kuumuse miinimumini. Kui nägin, et on liigpalju vett lisasin kuumust ja alandasin temperatuuri. Kuniks riis oli vee enda sisse imbunud. Riisi maitsestasin riisiäädika ja meresoolaga soojalt. NB: soovitan vahepeal riisi maitsta, et saaks teada kaua peaks riis tulel olema, nii ei ole ohtu, et riis üle keeks. Seejärel jahutasin riisi korralikult maha ja alustasin sushirulli valmistamist. Nori lehe peale asteasin riisi, mille õrnalt vajutasin norilehe külge,  jätsin ühest servast 2cm vahe, et hiljem saaks rulli korralikult kokku keerata. Riisi peale asetasin soolalõhe, paprika, kurgi ja avokaado viilud. Rulli keeramisel ei ole vaja kasutada jõudu, kui siis õige pisut, aga üldiselt kui riis on õigesti keedetud jääb see niisamagi kokku. 

Klassikaline sushi rull on valmistatud riisiga, kuid tegin ka tervislikuma variandi kruupide, sibula, paprika ja kukeseentega ja kuna oli sünnipäevale minek siis võtsin külla neidki kaasa ja väga huvitav oli jälgida inimeste emotsioone kui tegu ei ole tavalise sushi rulliga vaid norilehe vahele on keeratud hoopiski kruup. Idee sain ma ühelt sõbralt ja kui esimest korda seda nägin siis mõtlesin peale vaadataes, et see on verivorst ja ega väga palju puudu ei jäänud. Kahjuks pilti mul ei ole kruubist tehtud sushidest, aga omamoodi maitseelamus on see küll. 

Kasutatud kirjandus












kommentaarid